Una dintre cele mai cunoscute voci ale poeziei contemporane, Ileana Mălăncioiu va fi din nou prezentă în cadrul seriei de Conferințe ale Teatrului Național, într-o discuție cu publicul despre poezie și viață. Actori ai TNB vor recita din opera poetei, o operă bine timbrată şi egală cu sine în evoluţia ei de la primul la ultimul volum. Conferinţa cu tema Exerciții de supraviețuire va avea loc duminică 4 februarie 2018, de la ora 11.00, la Sala Atelier a TNB.

Poeta Ileana MalancioiuFoto: TNB

Ileana Mălăncioiu, poetă şi eseistă, s-a născut pe 23 ianuarie 1940, în Godeni, Argeș. Din 2013 este membru corespondent al Academiei Române.

În 1968, a absolvit Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti, cu o lucrare intitulată Locul filosofiei culturii în sistemul lui Lucian Blaga. După mai mulţi ani, a devenit şi doctor în filosofie, în urma susţinerii tezei Vina tragică. Tragicii greci, Shakespeare, Dostoievski, Kafka, carte publicată în 2001 la Editura Polirom. Înainte de 1989, a lucrat, printre altele, la Televiziunea Română, la Studioul Animafilm şi la revista literară Viaţa românească, iar după Revoluţie a lucrat la Revista 22, la Editura Litera (redactor șef) și la săptămânalul România literară. În perioada comunistă, scrieri de-ale Ileanei Mălăncioiu au fost cenzurate, aşa că poeta a fost nevoită, în 1992, să reediteze volumul Urcarea muntelui.

Volume de poezie (selecție):

Pasărea tăiată, Editura Tineretului, 1967; Către Ieronim, Editura Albatros, 1970; Poezii, Editura Cartea Românească, 1973; Crini pentru domnișoara mireasă, Editura Cartea Românească, 1973 (Premiul Academiei); Peste zona interzisă, Editura Cartea Românească, 1979 (Premiul Uniunii Scriitorilor); Cele mai frumoase poezii, Editura Albatros, 1980; Linia vieții, Editura Cartea Românească, 1982 (Premiul Asociației Scriitorilor din București); Peste zona interzisă / À travers la zone interdite, Editura Eminescu, 1984 (antologie bilingvă franceză-română cu o prefață de Eugen Negrici); Urcarea muntelui, Editura Albatros, 1985 (Premiul Uniunii Scriitorilor); Peste zona interzisă / Across the Forbidden Zone, Editura Eminescu, 1985 (antologie bilingvă în traducerea engleză a lui Dan Duțescu și cu o prefață de Valeriu Cristea); Urcarea muntelui , Editura Litera, 1992 (ediția a II-a, necenzurată și adăugită); Ardere de tot (antologie), Editura Eminescu (seria „Poeți români contemporani”), 1992 (antologie și versuri inedite); Linia vieții (antologie), Editura Polirom, 1999 (antologie din toate volumele și versuri inedite, cu o prefață de Nicolae Manolescu).

Biletele se pot achiziţiona de la Agenţia de bilete (021.314.71.71) şi online, pe www.mystage.ro