Celebra scriitoare americana Ursula K. Le Guin, ale carei carti s-au vandut in milioane de exemplare in intreaga lume, a murit la varsta de 88 de ani, a anuntat, marti, familia autoarei, citata de AFP. Contactat telefonic de Reuters, fiul ei, Theo Downes-Le Guin, a spus ca nu cunoaste cu certitudine cauza mortii mamei sale, dar ca probabil aceasta a suferit un infarct, avand in vedere ca in lunile recente a avut probleme cu inima, scrie News.ro.

Le Guin este cunoscuta, intre altele, pentru seria bestseller "Earthsea", care a fost tradusa in mai multe limbi si a fost adaptata pentru ecran, prezentand povestea unui vrajitor care lupta impotriva fortele raului, cu decenii inainte de aparitia seriei "Harry Potter".

De-a lungul unei cariere de cateva decenii, Ursula K. Le Guin a publicat peste 20 de romane, a scris carti pentru copii, zeci de povestiri scurte, volume de poezie, precum si o colectie de eseuri.

Scriitorul american Stephen King si-a exprimat regretul pentru decesul lui Le Guin, spunand ca aceasta s-a numarat intre "cei mai mari" autori. "A fost mai mult decat o scriitoare de science fiction, o persoana emblematica in literatura", a scris King pe Twitter.

Ursula K. Le Guin s-a nascut in octombrie 1929 in Berkeley, California, si a fost fiica antropologului Alfred Kroeber, expert in amerindienii din Statele Unite ale Americii, si a scriitoarei Theodora Kroeber, care a semnat "Ishi in Two Worlds", o biografie apreciata despre "ultimul indian salbatic" din America de Nord.

Le Guin a studiat la Radcliffe College din Massachusetts si apoi la Columbia University din New York. Si-a continuat studiile la Paris, unde s-a casatorit cu istoricul Charles Le Guin. Dupa casatorie, cuplul s-a intors in SUA, stabilindu-se in Portland, Oregon, unde au crescut trei copii.

Ursula K. Le Guin si-a publicat primul ei roman, "Rocannon's World", in 1966, dar a devenit cunoscuta in 1969, cand a publicat "The Left Hand of Darkness", roman pentru care a primit numeroase premii si care a devenit un clasic al genului science fiction.

"Ma supara sa fiu numita doar o scriitoare de science fiction. Nu sunt. Sunt romanciera si poeta", spunea Le Guin intr-un interviu pe care l-a acordat pentru The Paris Review.

La gala National Book Awards 2014, Le Guin a primit medalia "Distinguished Contribution to American Letters". Ea i-a indemnat atunci pe scriitori si editori sa se concentreze mai putin pe profit, acesta aflandu-se adesea in conflict cu scopul artei. Ea a mai castigat, intre altele, premii Hugo si Nebula, pentru romane ca "The Left Hand of Darkness" (1969) si "The Dispossessed" (1974).