Turneul Teatru Românesc la Bucureşti, Iaşi şi Chişinău, ajuns la cea de-a 5-a ediţie, continuă şi în acest an. Pentru început, Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din Chişinău vine cu două din cele mai recente premiere ale teatrului, una dintre acestea, Balamucul vesel va avea 3 premiere consecutive, la Chişinău (20 ianuarie), la Iaşi (24 ianuarie) şi la Bucureşti (28 ianuarie). Primul spectacol pe care-l puteţi vedea la Teatrul Naţional din Bucureşti, pe 27 ianuarie 2018, de la ora 19.00, la Sala Studio, este STEAUA FĂRĂ NUME de Mihail Sebastian, regia Alexandru Cozub, scenografia Iurie Matei.

Turneul Nationalului din Chisinau la TNBFoto: Afis

Într-un orășel șters, de provincie, Profesorul Miroiu își împarte viața între cărți și stele. În așteptarea unei rarități editoriale care vine cu trenul, traiectoria terestră i se ciocnește, în fapt de seară, cu cea a Monei, tânără vânătoare de inimi, fără bilet, dar cu mare dor de explorare. Între ei se înfiripă o poveste de dragoste care, aidoma unei explozii cosmice, scutură din temelii universul micii urbe. „Spectacolul este o îmbinare de farsă, comedie și poezie. Regia nu a pus accentele pe povestea în sine, ci pe miracolul care se poate întâmpla oricând și oriunde într-o noapte cu cer înstelat” (Larisa Ungureanu, critic de teatru).

În distribuție îi veţi regăsi pe unii din cei mai cunoscuţi actori ai trupei: Ghenadie Gâlcă, Diana Decuseară, Petru Hadârcă, Petru Oistric, Olga Guțu-Cucu, Nicu Suveică , Draga-Dumitrița Drumi, Victor Drumi, Alexandru Pleșca, Mihai Zubcu, Iurie Focșa.

Al doilea spectacol va avea loc în data de 28 ianuarie 2018, de la ora 19,00, la aceeaşi Sală Studio: BALAMUCUL VESEL de S.T. Burke, în regia lui Petru Hadârcă, costume create de Victoria Moldovanu şi aranjamentul muzical condus de Serghei Racenco şi Vadim Buinovschi.

Mizând pe arhetipuri proiectate în contemporan, piesa se axează pe refuzul oamenilor de a mai crede în basme și de a se lăsa păcăliți - a câta oară?!- de potentații vremii.

Undeva, într-o cetate aflată de veacuri în calea răutăților, coajă de nucă săltată de valuri, se întâmplă lucruri ciudate și aparent fără sens: viața părea cenușie, mahmură, lipsită de minuni, majoritatea locuitorilor împăcându-se cu o asemenea stare de lucruri. Și atunci, pe Conducătorul Revoltei Permanente, visându-se veșnic imuabil, înconjurat de un stol gălăgios de consilieri și gardieni, îl trăsnește ideea că pentru a câștiga și mai mult iubirea maselor, e nevoie de mister, de un Erou sacrificabil… Împotriva legilor firii, Lupii se înfrățesc cu Mieii, Caprele și Verzele joacă țonțoroiul. Din peisaj nu lipsește Securitatea care, după nărav, dar și la sugestia sfetnicilor de peste câteva hotare, fură ideea „nobilă”, distribuind în rolurile centrale propriii actori silitori, pregătiţi să-și ia mai departe solda, dijma, tainul…

În această lunecare precipitată către dezastrul final, avem tot mai mult senzația că noi, spectatorii, suntem eroii acestei povești aparent ireale, că ne vrăjește tot mai mult dialogul peste timp cu autorul și cu personajele…

Dar să-l ascultăm chiar pe Autor, misteriosul S.T. Burke: „Am văzut farsa cu ochii mei. Apoi m-am apucat s-o rescriu din memorie. Când reproduceam această hărmălaie de replici, nu mă gândeam că fac teatru. Și la ce bun, odată ce farsa fusese jucată deja? Voiam doar să mă despart elegant de niște divinități hazlii cu care mi-am populat, naiv și imprudent, o bună parte din viață”.

Cea mai recentă producţie a Naţionalului din Chişinău, Balamucul vesel adună în scenă aproape întreaga trupă a teatrului. În distribuție: Igor Babiac, Iurie Negoiță, Alexandru Pleșca, Petru Oistric, Dan Melnic, Anatol Durbală, Ion Mocanu, Ghenadie Gâlcă, Draga Dumitrița Drumi, Mihaela Strâmbeanu, Doriana Zubcu-Mărginean, Valentin Zorilă, Angela Ciobanu, Silvia Luca, Ana Bunescu, Iurie Focșa, Mihai Zubcu, Nicolae Suveică, Ecaterina Mardari, Cornelia Maros-Suveică, Doriana Mărgineanu, Mihaela Damian-Oistric, Ana Tkacenko, Dina Cocea, Nicolae Darie, Serghei Racenco - dirijor, Natalia Racenco - vioară, Vadim Buinovschi - vioară, Lev Ignatiev - violoncel.

Pendulând între comedia romantică și satira contemporană, trupa Teatrului Național Mihai Eminescu din Chișinău propune publicului o înaltă lecție de teatru făcută cu pasiune, talent și curaj civic.