Preşedintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, va fi înmormântat joi, 28 decembrie, pe Aleea Academicienilor din Cimitirul Belu. Miercuri, 27 decembrie, sicriul cu trupul neînsufleţit al acad. Ionel Valentin Vlad va fi depus la sediul prestigiosului for.

Acad. Ionel Valentin VladFoto: Radio Romania Cultural

Potrivit Biroului de presă al Academiei Române, preşedinte al Academiei Române din 2014, Ionel Valentin Vlad a decedat duminică, după o grea suferinţă, "purtată cu demnitate şi discreţie".

Născut pe 22 septembrie 1943, Ionel Valentin Vlad, a urmat cursurile Liceului "I.L. Caragiale" din Bucureşti, apoi pe cele ale Facultăţii de Fizică din Universitatea Bucureşti.

De profesie inginer electronist, Ionel Valentin Vlad s-a specializat în domeniul laserelor şi holografiei, aprofundând acest domeniu la Universitatea Paris VI. Şi-a susţinut teza de doctorat "Metode de prelucrare a informaţiei în holografia convenţională şi în timp real" sub coordonarea celebrului profesor Gheorghe Cartianu şi a obţinut titlul de doctor inginer.

A fost, vreme de peste 50 de ani, cercetător la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor de la Măgurele, unde a înfiinţat şi condus Laboratorul de Holografie din cadrul Secţiei Lasere.

Vicepreşedinte al Academiei Române în perioada 2010-2014, a fost ales preşedinte al acestui for în Adunarea Generală din 3 aprilie 2014.