Peste 700 de elevi de la Liceul German Honterus din Brasov vor beneficia de manuale scolare noi pentru toate disciplinele, la initiativa Fundatiei Michael Schmidt.

materiale didacticeFoto: Fundatia Michael Schmidt

Continuand proiectele din zona educatiei, una dintre ariile principale de actiune ale Fundatiei Michael Schmidt, proiectul de fata asigura manuale de studiu si materiale auxiliare in limba germana, pentru elevii de pana in clasa a X-a. Astfel, pe 20 decembrie 2017, s-au donat materialele didactice de care vor beneficia 732 de elevi ai Liceului German Honterus din Brasov.

"Acest proiect vizeaza o problema foarte serioasa cu care se confrunta invatamantul in limba germana in Romania, care, pe langa lipsa dascalilor calificati, se afla in situatia in care pentru anumite discipline nu s-au mai editat manuale de cativa ani. Eforturile noastre au inceput inca din anul 2013, iar angajamentul nostru este pe termen lung, insa consideram ca este necesara gasirea, cat mai curand, a unei solutii la nivel national pentru a rezolva problema manualelor. Scolile cu predare in limba germana din Romania au o istorie de aproape 500 de ani si reprezinta un reper cultural si educational important in tara noastra", a declarat Michael Schmidt, Presedintele Fundatiei Michael Schmidt.

La randul sau, Radu Chivarean, Directorul Liceului Honterus a declarat: "Suportul acordat de Fundatia Michael Schmidt vine in sprijinul unui numar important de elevi si profesori din cadrul Liceului Honterus care isi vor putea desfasura activitatea scolara in conditii mai bune, pe baza unor manuale si materiale auxiliare de actualitate specifice institutiilor de invatamant cu predare in limba germana. An de an, suntem in situatia de a gasi solutii locale si punctuale in ceea ce priveste lipsa manualelor, iar acest lucru presupune eforturi semnificative din partea noastra a dascalilor, dar si a parintilor si elevilor, ceea ce afecteaza derularea programei scolare in bune conditii."

Liceul German Honterus din Brasov este cea mai veche scoala cu predare in limba germana din Romania, fiind infiintata in anul 1541 de catre Johannes Honterus, si reprezinta, in prezent, cea mai mare institutie de invatamant cu predare in limba germana, inregistrand peste 1500 de elevi inscrisi in clasele 0-XII de studiu.

Procurarea celor peste 700 de manuale donate Liceului German Honterus de catre Fundatia Michael Schmidt a fost posibila in baza unei finantari acordate de catre Haus des Deutschen Ostens (HDO) din Munchen, institutie specializata a landului Bavaria care isi desfasoara activitatea in domeniul cultural si educational, pentru sustinerea fostelor teritorii si asezari germane din Europa de Est. In plus, Haus des Deutschen Ostens, gazduieste cea mai mare biblioteca de specialitate publica din Bavaria ce vizeaza istoria si prezentarea zonelor germane din Europa Centrala, de Est si de Sud-Est.

Fundatia Michael Schmidt, organizatia care implementeaza la nivel local acest proiect, este activa in zona invatamantului cu predare in limba germana, donand pana in prezent mii de materiale didactice pentru scoli din toata tara, printre care Colegiul Goethe din Bucuresti si Colegiul Bruckental din Sibiu, dar si alte institutii de invatamant din judetele Bihor, Baia Mare, Satu Mare, Salaj, Sibiu, Brasov, Mures si Bucuresti.

La nivel national, potrivit statisticilor oficiale, in gradinitele si scolile din Romania aproximativ 24.000 copii sunt inscrisi la clasele cu predare in limba germana, numarul solicitarilor pentru acest tip de invatamant depasind cu mult numarul de locuri disponibile.

O alta problema cu care invatamantul in limba germana din Romania se confrunta este si lipsa cadrelor didactice, intrucat numarul profesorilor este mult mai mic, in comparatie cu necesarul de dascali. Astfel, Fundatia Michael Schmidt s-a implicat activ si in rezolvarea acestei probleme prin lansarea programului Deutsch hat Klasse, in cadrul caruia acorda burse de studiu pentru studentii care se pregatesc pentru a deveni dascali la clasele cu predare in limba germana.

Despre Fundatia Michael Schmidt

Fundatia Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural sasesc, precum si dezvoltarea de proiecte educationale pentru promovarea limbii germane in Romania. Fundatia a fost infiintata in 2010, iar, pana in acest moment, a implementat numeroase proiecte in Transilvania dar si in alte zone ale tarii.