Vineri, 15 decembrie, de la ora 19:30, sunteti asteptati la Librarium Iulius Mall din Iasi alături de Dumitru Crudu, cu ocazia lansării celui mai nou volum al său, "Moartea unei veverițe", apărut la Editura Univers.

Moartea unei veverite, de Dumitru CruduFoto: Coperta carte

Alături de autor vor vorbi Bogdan Crețu și Șerban Axinte. O carte tristă, plină de umor. Moartea unei veverițe, cel mai recent volum de povestiri al lui Dumitru Crudu, în care personajele circulă liber ca într-un roman, îi poate părea cititorului un paradox: narațiunea explodează de un umor nebun - de situație și de limbaj - și în același timp induce tristețe, emoție, tulburare.

Război. Înrolări cu forța. Dezertări din armată. Despărțiri. Vieți distruse. Puncte de vedere opuse asupra aceluiași eveniment. Războiul care pătrunde în casă, despărțindu-i pe soț de soție, pe tată de fiică, pe fiu de tată, aducând cu el moartea unor oameni dragi și deznădejde. După terminarea războiului apare o întrebare: dar oare se va mai putea trăi ca înainte? Oamenii încearcă să-și refacă viața, în ciuda evenimentelor traumatice prin care au trecut, dar istoria continuă să le influențeze și să le modeleze destinele. O veveriță moare, iar moartea ei s-ar putea să fie metafora centrală a acestor vremi.