Regizorul Constantin Dicu va realiza anul acesta un film dupa un scenariu care are la baza romanul Cruciada copiilor. Cunoscutul regizorul a cistigat finantare cu un scenariu propriu dupa romanul Florinei Ilis, de la Centrul National al Cinematografiei, in cadrul concursului de proiecte, sesiunea noiembrie-decembrie 2007 – sectiunea lung-metraj. Filmul va fi produs de Mediapro Pictures.

Romanul Cruciada copiilor de Florina Ilis a aparut la Editura Cartea Romaneasca in colectia „Proza” (2005; editia a II-a, 2008). Romanul creeaza o imagine unica si halucinanta a unei lumi careia i se schimba brusc unghiul de receptare. Reinterpretind intr-o noua viziune marile mituri ale civilizatiei contemporane, acest roman-cascada descrie un univers viu, deschis spre imaginea unei societati dominate de mass-media si de spatiul virtual. Un text lucid, care ofera o noua perspectiva asupra intregii planete.

Am aflat cu deosebita bucurie ca proiectul cinematografic al domnului Constantin Dicu de realizare a unui film dupa Cruciada copiilor a fost aprobat. Sint convinsa ca ar putea iesi un film foarte bun. Astept si eu cu nerabdare sa-l vad. (Florina Ilis)

Florina Ilis este una dintre cele mai apreciate prozatoare ale momentului, cistigatoare a numeroase premii. Cruciada copiilor este cea mai premiata carte romaneasca a ultimilor ani, fiind pina acum recompensata cu: Premiul pentru Proza „Ion Creanga” al Academiei Romane (2007) / Premiul pentru Proza al Uniunii Scriitorilor din Romania (2006) / Premiul pentru Proza al Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Cluj (2006) / Premiul Cartea Anului 2005, acordat de Romania literara si Fundatia Anonimul (2006) / Premiul revistei Cuvantul pentru proza si cel oferit de Radio Romania Cultural (2006).

Florina Ilis s-a nascut pe 26 august 1968. Membra a Uniunii Scriitorilor din Romania. In anul 2000 a debutat cu volumul de haiku-uri Haiku si caligrame. Acesta reprezinta o inedita combinatie intre poezie si caligrafie (autoarea caligramelor este Rodica Frentiu). In anul 2001, publica romanul Coborirea de pe cruce (editia a doua, 2006); in anul 2002, Chemarea lui Matei. Urmeaza Cruciada copiilor, care incheie trilogia. In anul 2007, Cruciada copiilor apare in limba ebraica, la Editura Nymrod. Fenomenul Science Fiction in cultura postmoderna. Fictiunea cyberpunk, 2006, este lucrarea de doctorat a autoarei. In anul 2006, Florina Ilis publica romanul Cinci nori colorati pe cerul de rasarit la Editura Cartea Romaneasca si volumul de teatru Lectia de aritmetica.