Asociația Sinaptica în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită la vernisajul expoziţiei Istorii despre Apărătorii Patriei, ce va avea loc marți, 14 noiembrie 2017, de la ora 18.00, la Palatul Suţu, Bd. I.C. Brătianu nr. 2. Expoziţia, organizată în spațiul exterior al muzeului, poate fi vizitată până în data de 13 ianuarie 2018.

Expozitia Istorii despre Aparatorii PatrieiFoto: Afis

Realizat în cadrul proiectului omonim, conceptul expoziţional se bazează pe investigarea evoluției uneia dintre primele zone ale Bucureștiului destinate veteranilor Primului Război Mondial. Fotografii, documente cartografice şi poveşti încearcă să ofere vizitatorilor repere privind evoluţia zonei de sud-est a Bucureştiului, de la începutul secolului XX şi până în prezent.

Expoziţia propune o rememorare a principalelor momente care au constituit istoria cartierului: reglementările date prin legea împroprietării din 1921, apariția zonei industriale Berceni, construcția blocurilor de locuințe, extinderea magistralei de metrou, urmărind procesul de constituire a unui cartier bucureștean şi evoluţia sa urbanistică de la comună suburbană cu peisaj rustic, la apariţia complexurilor de locuinţe în diferitele perioade de după 1950.

Perspectivele de odinioară sunt completate expozițional de impresiile liceenilor din cartier, participanți la atelierul de photovoice organizat în cadrul proiectului „Istorii despre Apărătorii Patriei”. Sugestiile lor asupra evoluției cartierului se vor regăsi vizual în imagini actuale, care relevă reperele tinerilor și percepţiile lor asupra problemelor locuirii. Fotografiile lor sunt parte integrantă a expoziției și se vor constitui în miniexpoziții punctuale, realizate în liceele partenere.

Rezultatele proiectului vor fi prezentate în spațiul cartierului prin intermediul unei serii de panouri expuse în incinta Parohiei Apărătorii Patriei I, în perioada 12-30 noiembrie 2017. Locuitorii cartierului, în particular participanţii la cercetarea de istorie orală locală, sunt invitaţi duminică, 12 noiembrie, de la ora 12.00, să ia parte la o discuție asupra evoluției spațiului în care trăiesc și asupra oportunității dezvoltării acestui tip de proiect și în alte zone ale orașului.

Proiectul Istorii despre Apărătorii Patriei este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi beneficiază de sprijinul Parohiei Apărătorii Patriei I, Colegiului Tehnic ”Miron Nicolescu” București şi Liceului Tehnologic ”Dacia” București.