"Iubire nesfârșită (Opus 73)” de Ludwig van Beethoven și ,,Sacre du Printemps” de Igor Stravinski - o seară de balet în premieră pentru țara noastră, care poartă semnătura celebrului regizor și coregraf Renato Zanella. Spectacolul va avea loc sâmbătă, 11 noiembrie (ora 18.30), la Opera Nationala Bucuresti. Evenimentul reunește două lucrări de excepție: „Iubire nesfârșită (Opus 73)” de Ludwig van Beethoven și „Sacre du Printemps” de Igor Stravinski.

Sacre du printempsFoto: Opera Nationala Bucuresti

Renato Zanella:

„Publicului Operei Naționale București, cu drag.

Sunt încântat să vă prezint noua noastră producție de balet, o seară dedicată unor giganți ai istoriei muzicii: Ludwig van Beethoven și Igor Stravinski. Aceste lucrări create pentru Wiener Staatsoper, pe când eram directorul baletului și coregraf principal, vor fi prezentate într-o formă revizuită. Inspirația puternică pe care am primit-o de la balerinii Operei Naționale București și noua concepție scenografică a lui Octavian Neculai m-au ajutat să aduc creația mea cu un pas important în față.

OPUS 73 (Iubire Nesfârșită)

Concertul pentru pian Nr. 5 în Mi bemol major, Opus 73 de Ludwig van Beethoven, cunoscut și cu numele de Concertul Imperial, este o capodoperă. Felul în care este conceput, fluiditatea, forța, echilibrul, maturitatea și inspirația, au făcut ca acest ultim concert de pian pe care l-a compus Beethoven să fie un reper al universului muzical. Coregrafia mea este un omagiu pentru compania de balet alături de care lucrez acum la Opera Națională București, o companie cu o puternică bază clasică și cu un potențial formidabil în toate formele de dans. Concertul de pian, care este structurat în trei părți (Allegro în Mi bemol major, Adagio un poco mosso în Si major și Rondo: Allegro ma non troppo în Mi bemol major) nu urmărește un fir narativ. Există indiciile că i-ar fi putut fi dedicat lui Napoleon ( fostul împărat al Franței) și măreției sale, iar titlul i-a fost adăugat de către un editor englez, Baptist Cramen. Cu siguranță există elemente maiestuoase în această muzică și o măreție unică, dar și o sensibilitate incredibilă. Personal, consider că Adagio este o scrisoare de dragoste către cineva. O văd ca pe o dedicație pentru dragostea nesfârșită. Șapte note care pot crea un univers al sunetului, cinci poziții care pot crea un univers al mișcării! Muzică, dans și respect, despre aceste elemente este vorba in creația mea, Opus 73.

SACRE DU PRINTEMPS

Beethoven a fost un revoluționar. Nu doar pentru evidența felului în care creațiile sale au dus muzica într-o altă direcție. E fost un artist îmbibat cu ideea revoluției. Dovada aprecierii muzicii lui Beethoven este cunoașterea vremurilor în care a trăit, înțelegerea evenimentelor tumultoase care au măturat Europa, aducând cu ele noi ordini și idei. Igor Stravinski, pe de altă parte a fost un revoluționar care a împins granițele muzicii. Le Sacre du Printemps este unul dintre exemplele majore. Cu premiera pe care a avut-o pe Champs-Élysées în 1913 a provocat o schimbare radicală în dans și în istoria compoziției dansului. Pentru un coregraf este necesară confruntarea cu muzica și cu înțelesurile ei, este cu adevărat o provocare! Interpretarea mea a fost inspirată de războiul din Iugoslavia, timpuri grele pentru întreaga Europă. Personal, am fost marcat de complexitatea contextului etnic și religios, și mai ales, de brutalitatea conflictului. Speranța tinerilor a fost distrusă, așa cum distruse au fost și familiile și cei dragi. Este ritul războiului noul ritual al umanității? Este trecutul și frica de viitor ceea ce ne duce înapoi la violență cu scuza sau scopul de a proteja pacea? Un tânăr cuplu ajunge primăvara într-un sat și oamenii de acolo îi întâmpină. În frumusețea și armonia dialogurilor din dans, un grup de înțelepți ajunge acolo și decide că tânărul cuplu va fi ales pentru sacrificiu. Poarta templului este deschisă și tot satul va fi stârnit împotriva lor, fiind astfel întărâtată agresivitatea oamenilor orbiți de violență.”

Distribuția spectacolului din 11 noiembrie 2017:

,,Opus 73” de Ludwig van Beethoven: Cristina Dijmaru – Ovidiu Matei Iancu Mihaela Soare – Bogdan Cănilă Lorena Negrea – Robert Enache Andra Ionete – Valentin Stoica Ada Gonzalez – Sergiu Dan Cu participarea extraordinară a pianistului Toma-Augustin Popovici

,,Sacre du Printemps” de Igor Stravinsky: Cristina Dijmaru – Ovidiu Matei Iancu Bogdan Cănilă – Alexandra Gavrilescu Valentin Stoica – Lorena Negrea Sergiu Dan – Adina Manda