Producatorii americani de cinematografie si televiziune si sindicatul regizorilor au anuntat joi ca au semnat un protocol de acord asupra unui nou contract de colaborare. Decizia a fost anuntata in timp ce producatorii si scenaristii de la Hollywood sunt inca in greva, informeaza AFP.

Potrivit sindicatului regizorilor (DGA), acest nou contract, care va intra in vigoare in vara la expirarea actualului contract, prevede o crestere a salariilor si a plati drepturilor rezultate din exploatarea continuturilor pe internet.

Sindicatul producatorilor (AMPTP) s-a aratat incantat de acest acord si si-a exprimat dorinta de a rezolva si conflictul cu sindicatul scenaristilor (WGA), care dureaza din 5 noiembrie si care a paralizat o mare parte a sectorului audiovizual american.

WGA si AMPTP au intrerupt negocierile pe 7 decembrie 2007. Conflictul a afectat ceremonia de decernare a Globurilor de Aur care a avut loc pe 13 ianuarie, fiind inlocuita cu o conferinta de presa si ar putea afecta si ceremonia decernarii Oscarurilor din 24 februarie.

Protocolul, incheiat la capatul a sase zile de negocieri, va fi prezentat pentru a fi suspus la vot consiliului de administratie al DGA, in data de 26 ianuarie, potrivit declaratiei sindicatului.

"Acest acord demonstreaza, fara nici un dubiu, ca producatorii din sectorul nostru de activitate vor si pot si lucreze cu creatorii de continut pentru a instaura reguli juste si flexibile aplicabile pe aceasta piata care evolueaza rapid", au scris presedintii marilor studiouri care fac parte din AMPTP.