Clientii lu' tanti Varvara: istorii clandestine (Auntie Varvara's Clients:Clandestine Histories) de Stelian Tanase, volum publicat de editura Humanitas in 2004, a aparut in limba engleza la Editura Spuyten Duyvil (S.U.A.), in traducerea lui Alistair Ian Blyth. Un capitol al cartii fusese deja publicat in revista on-line Archipelago, la propunerea I.C.R. New York (2006).

Stelian Tanase abordeaza in Clientii lu' tanti Varvara ("tanti Varvara" e numele dat Sigurantei in jargonul militantilor) perioada tulbure de la inceputul miscarii comuniste din Romania, urmarind sa desparta apele, sa desluseasca realitatile ascunse sub invelisul miturilor, si o face sub forma unei galerii de portrete, bazate pe marturii din epoca si pe dosarele intocmite de Siguranta unor militanti aflati in fruntea miscarii.

Cartea lui Stelian Tanase este rezultatul unei cercetari minutioase a arhivelor despre perioada comunismului ilegalist din Romania de dinainte de 1945 si despre destinele unor personaje importante ale epocii. Tanase analizeaza drama comunismului romanesc in contextul istoric al socialismului mondial.