Ambasada Mexicului organizeaza Frida Kahlo’s Festival

de Raul Costa     HotNews.ro
Vineri, 13 octombrie 2017, 12:14 Actualitate | Cultură


Festival Frida Kahlo
Foto: Embajada de México
Frida Kahlo (1907-1954) este una dintre cele mai recognoscibile artiste din lume și un simbol al feminismului. Căsătoria cu Diego Rivera i-a transformat pe cei doi în cel mai emblematic cuplu din istoria artei mexicane, care continuă să fascineze și astăzi. Ambasada Mexicului în România organizeză numeroase evenimente, în București și Timișoara, sub numele de Frida Kahlo’s Festival pentru a familiariza publicul român cu experiențele din viața celor doi artiști mexicani.

Primul eveniment al festivalului este expoziția fotografică „Diego y Frida. Una sonrisa a mitad del camino” (Diego și Frida. Un zâmbet la jumătatea drumului) ce  va avea loc pe data de 17 octombrie la ora 19:00, la sediul Point Cultural Hub din București. Este o expoziție compusă din 50 de fotografii alb-negru realizate de autori renumiți precum Manuel Álvarez Bravo, Nicholas Murray, Los Hermanos Mayo.

Invitatul special este curatorul și expertul în artă mexicană, Gregorio Luke, care va susține o prezentare multimedia în limba engleză despre arta cuplului Kahlo-Rivera. Gregorio Luke, renumit expert și promotor al artei mexicane, a fost director al Muzeului de Artă Latinoamericană din Los Angeles și creator al emisiunii „Dentro del Arte” (Secretele Artei), transmisă în Mexic și Statele Unite. Datorită vastelor sale cunoștințe pe variate teme și a utilizării mediilor digitale, a prezentat mii de conferințe în muzee, universități și instituții din Mexic, Europa și Statele Unite.

Căsătoriți pentru aproape 25 de ani, din anul 1929 până la moartea Fridei în 1954, tumultuoasa relație a celor doi artiști este marcată de numeroase despărțiri și împăcări, oscilând între iubire și ură. În ciuda numeroaselor separări, cei doi au învățat să se iubească și să se respecte lăsându-și amprenta asupra epocii prin legătura lor partizană și pasiunea pentru artă.

Imaginile expoziției surprind perioadele lor de tranziție, călătoria în Statele Unite, prietenia cu Trotsky și André Bretón. Dar și fotografii de la cea de-a doua căsătorie a cuplului și expunerea lor în lumea artistică, precum și deteriorarea fizică a Fridei, apropierea sa de moarte și ultima fotografie a cuplului.

Expoziția a fost expusă pentru prima oară în anul 2002 la Muzeul Casa Estudio Diego Rivera și Frida Kahlo din Ciudad de México.

Pe data de 18 octombrie la Institutul Cervantes din București, de la ora 19:00, va avea loc proiecția „Frida, Naturaleza Viva”, care va arăta publicului suferința timpurie a Fridei care a însoțit-o până în ultima zi a vieții.  Majoritatea scenelor au fost filmate în renumita Casa Azul a artistei din Ciudad de Mexico.

Cu ajutorul Consulatului Onorific al Mexicului în Timișoara, curatorul Gregorio Luke va ajunge și în vestul țării unde va susține o prelegere la Jecza Gallery, pe data de 19 octombrie, la ora 19:00, despre arta Fridei și a lui Diego.

Gastronomia mexicană și produsele tradiționale din Mexic au fost sursă de inspirație pentru Frida Kahlo, care a învățat să gătească datorită lui Lupe Marín, prima soție a lui Diego Riviera.

Este cunoscut faptul că cuplul Rivera Kahlo sărbătoreau cele mai importante date din calendar. De Ziua Națională pregăteau chiles en nogada, orez în cele trei culori ale steagului iar mesele le împodobeau cu tunas (fructe de cactus) verzi, albe și roșii. De Ziua Morților ofereau ponche, dovleci și mole, și de Ziua Magilor, tradiționala rosca (colac tradițional).

Datorită generozității și talentului restaurantului mexican El Torito, cei prezenți la evenimente vor putea degusta unele dintre rețetele Fridei, publicate în cartea Viața secretă a Fridei Kahlo, scrisă de Francisco Haghenbeck, și tradusă în limba română de editura Nemira.

Prin această amplă inițiativă, Ambasada Mexicului în România vrea să împartă din cultura sa bogată și episoade din viața celor mai cunoscuți artiști mexicani. Viață care după mai bine jumătate de secol, de la dispariția Fridei și a lui Diego, continuă să fascineze publicul din întreaga lume.

584 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    ca si cum ar fi festival Che Guevara (Vineri, 13 octombrie 2017, 16:12)

    GeorgiaaFB [utilizator]

    Probabil din „anticomunismul hotnews” este promovat acest festival dedicat Fridei Kahlo, pe scurt o Che Guevara feminină și fără luptă de gherilă (însă Breton spunea despre pictura ei că este „o panglică în jurul unei bombe”) dar cu toate valorile comunismului și marxismului cultural bifate: membră a partidului comunist, bisexuală, multe legături extraconjugale inclusiv cu Leon Troțki, incinerată la cerere după de trupul i-a fost expus sub steagul comunist. Cine știe ce efecte au avut în viața ei poliomielita și un accident grav, faptul că a fost abuzată sexual în copilărie de o femeie ori faptul că s-a căsătorit cu un womanizer comunist cu 21 de ani mai în vârstă, divorțând, recăsătorindu-se și apoi trăind fiecare cu relațiile sale extraconjugale. Mișcarea homosexuală și cea comunistă și-a asumă ca pe o mare personalitate. Dar faptul că hotnews o promovează e încă un indiciu că redacția e mai interesată de promovarea ideologiei homosexuale decât de combaterea comunismului.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version