Duminică, 8 octombrie 2017, de la ora 10.00, Radio România organizează un concurs de preselecție pentru Corul de Copii Radio, una dintre cele mai prestigioase formații muzicale ale radioului, multipremiată la competiții corale internaționale.

Corul de Copii Radio 70 de primaveri: Foto- Alexandru DoleaFoto: Orchestrele si Corurile Radio

Preselecția oferă o copiilor șansa unei formări corale de excepție, în cadrul Corului de Copii al radioului public, sub îndrumarea dirijorului Voicu Popescu. La concurs se pot înscrie copii cu vârsta cuprinsă între 8 și 13 ani (pentru fete) și 8 și 10 ani (pentru băieți). Înscrierile la preselecție se vor desfășura în ziua concursului, care va avea loc la sediul Radiodifuziunii Române, intrarea din Strada Temișana nr. 31, sector 1, București.

Înfiinţat în 1945, Corul de Copii Radio a avut o evoluţie spectaculoasă încă de la apariţia sa în peisajul muzical românesc. Fondatorul său, dirijorul Ion Vanica, urmat de Elena Vicică şi Eugenia Văcărescu Necula, au contribuit deciziv la destinul artistic al ansamblului, făcând din acesta o adevarată şcoală de educaţie prin muzică a tinerelor generaţii. Aici şi-au deschis calea carierei artistice Ileana Cotrubaş, Silvia Voinea, Maria Hurduc, Cornelia Angelescu, Voicu Enăchescu, George Crăsnaru, Dan Dumitrescu, Roxana Briban, Roxana Constantinescu, Cristina Radu şi mulţi alţii.

Performanţele corului se valorifică periodic în emisiuni de radio şi televiziune, în înregistrări radiofonice speciale şi în apariţii discografice. Recitalurile, concertele “a cappella”, contribuţiile aduse interpretărilor unor capodopere vocal-simfonice alaturi de Orchestra Nationala Radio, Orchestra de Camera Radio, Orchestra Filarmonicii George Enescu, Filarmonica din Munchen, Orchestra de Stat Bavareza, sub bagheta unor mari maeştri români şi străini ca: Iosif Conta, Ludovic Bacs, Horia Andreescu, Cristian Badea, Jing Wang, Lawrence Foster, Wayne Marshall, Zubin Mehta, au dezvăluit deosebitele calităţi interpretative ale formaţiei. Cele peste 50 de participări la festivaluri, turnee artistice şi concursuri internaţionale în aproape toate statele Europei, Japonia, SUA şi Canada, au adus tinerilor artişti preţioase distincţii şi premii şi au contribuit la acordarea, în 2004, de către Federaţia Corurilor din U.E., a titlului de AMBASADOR CULTURAL AL UNIUNII EUROPENE.

În ultimii ani, ansamblul explorează noi forme de expresie artistică, îndreptându-se către manifestări conceptuale şi de cooperare culturală cum ar fi: Songbridge, Brundibar, Les Instants Sacrés, Amadeus, Adiemus, Strălucirile apei, Amprente, Instantanee moderne şi contemporane şi Esther. In 2008, Corul de Copii Radio a fost invitat sa prezinte spectacolul multimedia “Romanian Roots” la Simpozionului Mondial de Muzică Corală organizat la Copenhaga de Federaţia Internaţională a Muzicii Corale. În cadrul a Festivalului Internaţional “George Enescu” din 2011, formaţia a prezentat în premieră un program a cappella cu proiectul For the beauty of the Earth. Alte concerte-spectacol ca: Salut voios de pionier, În lumea lui Walt Disney, tradiţionalele Concerte de Crăciun şi implicarea în evenimente speciale, au îmbogăţit aria repertorială şi experiența de scenă a formaţiei care, în 2015, a împlinit 70 de ani de existenţă.

În acest an, Corul de Copii Radio a fost invitat să susţină concertul de deschidere al Festivalului Evmelia din Volos - Grecia. Totodată amintim un turneu realizat la München, unde ansamblul a avut prilejul de a concerta în cadrul Festivalului şi Concursului Let the Peoples Sing, cu un concert la sala de concerte a Universităţii de Muzică şi Teatru din München şi un alt concert în Studioul 1 al Radiodifuziunii Bavareze.

În ţară, anul aniversar a fost marcat prin concerte la Sala Radio, participarea la trei concerte în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu. Tot în această toamnă Corul de Copii Radio a fost invitat să participe la concertul de gală al Concursului Naţional de Muzică Bisericească Lăudaţi pe Domnul, organizat de Patriarhia Română. Corul de Copii Radio a participat de asemenea şi la concertul aniversar al Corului Academic Radio.

Începand cu data de 28 noiembrie 2015 în cadrul Bucharest Christmas Market organizat de Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti – CREART, ansamblul a deschis seria concertelor dedicate sărbătorilor de iarnă cu un concert de colinde româneşti şi cântece de Crăciun din repetoriul internaţional.