Joi, 5 octombrie, de la ora 18.00, la spațiul de artă Sandwich (in incinta Combinatul Fondului Plastic, Str. Baiculesti, nr.29) are loc vernisajul expoziția „Re bar, wire mesh, cross hatch (Romanian heroes)” a artistului britanic Mike Nelson

Mike-Nelson - pregatind expozitia de la SandwichFoto:

Nominalizat de doua ori la premiul Turner (2001 și 2007) și reprezentant al Marii Britanii la Bienala de Artă de la Veneția în 2011, Mike Nelson propune la Sandwich Gallery (www.sandwichgallery.ro) o intervenție in-situ care urmărește să mimeze și în același timp să se integreze perfect în formatul construcțiilor și al contextului în care se află. Lucrarea folosește elemente din jur și le articulează în cadrul unei structuri special create, a cărei asemănare cu o capcană adâncește ambiguitatea obiectelor găsite.

Expoziția marchează întoarcerea artistului la București după o perioadă de 20 de ani, cele trei luni petrecute aici în anii '90 reprezentând o experiență atât formativă cât și productivă ce a pus bazele pentru multe din lucrările sale ulterioare. Artistul, care a reprezentat Marea Britanie la Bienala de Artă de la Veneția din 2011 (cu proiectul I, IMPOSTOR), fusese, în 1996, artist în rezidență la Academia de Arte din București prin programul European Pepinières. Cu această ocazie a luat contact cu scena de artă din România de atunci, iar la final a prezentat expoziția solo „No can Teach A Dog Old Tricks New” la Galeria Universității de Arte.

Practica lui Mike Nelson este centrată pe transformarea structurilor narative în structuri spațiale, de multe ori integrând complet privitorul și modificând percepția sa asupra acestor ambienturi bogate în obiecte și detalii diverse. Narațiunile folosite de artist nu sunt teleologice, ci multi-stratificate, și de multe ori fracturate până în punctul în care ar putea fi descrise drept un simulacru de “atmosfere”, unite pentru a oferi senzația unui înțeles. De multe ori, lucrările sale se bazează pe propria ambiguitate, nu doar în felul în care sunt înțelese, ci și ca percepție fizică, ceea ce face ca privitorul să se vadă constrâns într-o stare în care înțelegerea diverselor structuri, fie conștiente sau subconștiente, să devină tangibile.

Mike Nelson n. 1967, trăiește și lucrează în Londra şi este unul din cei mai apreciați artiști britanici contemporani, fiind nominalizat de două ori la Premiul Turner (2001 și 2007).

În 2011 a reprezentat Marea Britanie la Bienala de Artă de la Veneția, cu proiectul I, IMPOSTOR.

Cele mai recente expoziții și proiecte solo ale artistului includ: A52, CAPRI, Düsseldorf (2017); Cloak of rags (Tale of a dismembered bank, rendered in blue), Galleria Franco Noero, Torino (2017); Cloak, Nouveau Musee National de Monaco, Monaco (2016); Imperfect geometry for a concrete quarry, Kalkbrottet, Limhamn, Malmö, Suedia (2016); Gang of Seven, 303 Gallery, New York (2015); M6, Eastside Projects, Birmingham, UK (2013); space that saw (platform for a performance in two parts), neugerriemschneider, Berlin (2012) și altele. Printre expozițiile sale recente de grup se numără: Wanderlust, The Highline, New York (2016); La Vie Moderne, 13th Biennale de Lyon (2015); Singapore Biennale (2011); Altermodern, Tate Britain (2009); Psycho Buildings, Hayward Gallery, London (2008) și altele.