Şantierul arheologic de la Romula (comuna Dobrosloveni), unde se află cel mai întins sit arheologic de la sud de Carpaţi şi unde anul acesta a fost descoperită o clădire romană cu încălzirea prin podea (hypocaust), va putea fi vizitat, vineri, în cadrul evenimentului "Ziua Porţilor Deschise", informează Primăria Dobrosloveni., potrivit Agerpres.

Evenimentul, care cuprinde un workshop, vizită pe şantier în zona ultimelor descoperiri şi vizită la baza arheologică amenajată de Primăria Dobrosloveni, este organizat de Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", Universitatea din Bucureşti, Universitatea din Craiova, Consiliul Judeţean Olt, Primăria Dobrosloveni şi Muzeul Judeţean Olt.

La cercetările arheologice din anul 2017 a fost descoperită o clădire romană cu instalaţie de încălzire prin podea (hypocaust), care avea pereţii acoperiţi cu pictură în frescă cu motive geometrice şi vegetale, cu panouri cu stucatură. Potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor "Zilei Porţilor Deschise", clădirea cu încălzire prin podea "reprezintă o descoperire de excepţie, fiind cea mai spectaculoasă structură arheologică descoperită în ultimul sfert de secol în acest sit arheologic şi una dintre cele mai relevante pentru epoca romană la nivel naţional, având în vedere cantitatea impresionantă de fragmente de tencuială pictată descoperite, care fac obiectului unui proces complex de investigare, în vederea restaurării şi expunerii pentru vizitare".

La situl arheologic de la Romula - Reşca (Dobrosloveni) au fost descoperite peste 1.400 de fragmente de tencuială pictată, menţionează sursa citată. Clădirea descoperită în 2017 este amplasată în Fortificaţia centrală, cu ziduri care păstrează până la 13 rânduri de cărămizi, cu o înălţime de aproape un metru. Primăria comunei Dobrosloveni asigură securitatea zonei cercetate şi logistica pentru derularea activităţilor de cercetare.

Situl arheologic de la Reşca-Romula se află la 7 km nord de Municipiul Caracal, pe teritoriul comunei Dobrosloveni, judeţul Olt. În urma cercetării de teren efectuate în anul 2007, suprafaţa totală a sitului a fost stabilită la peste 3 040 000 mp, fiind probabil cel mai întins sit arheologic de la sud de Carpaţi, mai menţionează sursa citată.