La Salonul de proiecte (www.salonuldeproiecte.ro) are loc miercuri, incepand cu ora 19:00 - vernisajul expozitiei "Breaking the news & #UFOtopia" duo-show al artistilor Dan Perjovschi si Cristian Raduta.

Cristian Raduta si Dan PerjovschiFoto:

<< Dan Perjovschi utilizează ca materie primă ziarul, pe care îl înglobează în practica sa intervenind asupra lui în diverse moduri, artistul fiind interesat atât de materialitatea, cât și de conținutul ziarului ce se perimează rapid. Perjovschi comentează în mod incisiv realitățile curente ale lumii contemporane, deturnează și recontextualizează în permanență evenimentele care compun orizontul prezentului, le revelează semnificația și ne reamintește de necesitatea angajamentului nostru ca cetățeni. Pentru Dan Perjovschi ziarul este o platformă cu care a lucrat direct încă din 1991 – când a început colaborarea sa cu Revista 22 –, prin care comunică (realizând proiecte pentru și din ziare), din care își extrage ideile sau pe care o utilizează fizic, ca material de lucru în diverse tipuri de instalații spațiale și cărți de artist. Un alt mod de a lucra cu materiale nepretențioase, aparținând realității cotidiene, se regăsește și în practica lui Cristian Răduță care încorporează în obiectele sale sculpturale materii reziduale precum polistiren, hârtie, plastic sau tablă. Ceea ce rezultă este un tip de sculptură-bricolaj care conține, pe de o parte, trimiteri la utopia explorării spațiale și la eșecurile inerente acestei antreprize ambițioase, iar pe de altă parte evocă în mod concret space junk-ul care orbitează la infinit în jurul Pământului. Un alt element care traversează practica celor doi artiști este umorul: Dan Perjovschi recurge la un tip de umor direct și acid, în timp ce la Cristian Răduță umorul rezultă din discrepanța ce se creează între grandilocvența proiectelor de „cucerire” a universului și pauperitatea materialelor de care artistul se folosește.>> se arata in textul de rezentare al expozitie, emis de echipa Salonului de proiecte.

Dan Perjovschi (n. 1961) este unul dintre cei mai apreciați artiști români pe plan internațional, având o activitate artistică de peste 30 de ani. În desenele sale, el abordează teme sociale și politice de actualitate pe care le comentează cu subtilitate și umor. A avut numeroase expoziții în instituții prestigioase din întreaga lume precum MoMA (US), Kunsthalle Basel (CH), Kiasma (FI), Reykjavik Museum of Art (IS), Van Abbe Museum (NL), Tate Modern (UK), Para/Site Art Space (HK), Moderna Museet (SE). Printre premiile câștigate de artist se numără George Maciunas Prize (2004), ECF Princess Margriet Award (2012, cu Lia Perjovschi), Rosa Schapire Art Prize (2016).

Cristian Răduță (n. 1982) traiește și lucrează în București. Din 2016 este co-fondator al spaţiului de artă Sandwich București. Practica sa artistică include sculpturi, obiecte și instalații care pornesc de la situații și personaje ipotetice, uneori absurde, exploatate cu umor. În lucrările sale, el speculează relațiile și tensiunile care se creează între diferitele materiale industriale și de bricolaj pe care le folosește. A expus, printre altele, la Muzeul de Sculptură Królikarnia Palace Varşovia, Sandwich București, Galeria ElectroPutere Craiova, MNAC București.

Salonul de proiecte este un program curatorial inițiat în anul 2011 de Magda Radu și Alexandra Croitoru. Acest program își propune realizarea unor expoziții, prezentări și dezbateri care se concentrează predominant asupra artei contemporane din România, punând producțiile tinerilor artiști într-un context local și internațional mai larg.

Între 2011 și 2015 Salonul de proiecte a activat în cadrul MNAC Anexa cu sprijinul Muzeului Național de Artă Contemporană din București. Începând cu toamna lui 2015 programul funcționează exclusiv prin intermediul Asociației Salonul de proiecte.