Lucia Simona Dinescu, "Corpul in imaginarul virtual", Florina Ilis, "Fictiunea cyberpunk", Dorina Gutu, "New Media"

Navigati fericiti pe Internet si va ganditi la binefacerile tehnologiei. in acest timp, intr-un laborator dintr-o universitate britanica, un profesor nebun isi conecteaza nervii direct la WWW, pe o scena din Australia un artist exaltat isi transforma trupul in sculptura tehnologica acoperindu-se de implanturi mecanice si intr-un colt de cyberspace o IA devine constienta de sine si e pe cale sa se transforme intr-o zeitate a viitorului.

Chiar daca nu vor fi devorati de zombie tehnologici si nu vor fi subjugati de inteligente artificiale, oamenii calare pe inginerii genetice si pe retele de comunicare globala nu vor ramane, multa vreme, neschimbati. S-ar putea transforma in cyborgi (simbioza de tesut organic si implanturi cibernetice), in entitati decorporalizate, ratacind prin spatiul virtual sau, pur si simplu, in baterii pentru masinarii tiranice. Sa fie asta ceea ce ne dorim?

O intrebare la care incearca sa raspunda trei eseuri academice semnate de trei tinere autoare. Nu va speriati: academic nu inseamna, de aceasta data, nici inaccesibil, nici plicticos.

Lucia Simona Dinescu, Corpul in imaginarul virtual, Editura Polirom, 2007

in cazul Luciei Simona Dinescu, abordarea academica presupune plimbarea unor teme care ar putea sa deranjeze somnul oricui – pe scurt, cum si in ce s-ar putea transforma, in viitor, corpul si mintea omului – prin domenii foarte variate: etica, filosofie, arta contemporana, cibernetica si IT. Absolventa de filologie, L.S.D. nu s-a multumit cu Eminescu si cu postmodernii si s-a apucat sa citeasca transumanisti si cyberfeministe, pe de o parte, si, pe de alta parte, sa rascoleasca net-ul dupa chestii ciudate.

Cyborgii zilelor noastre isi implanteaza brate mecanice, se conecteaza cu sistemul nervos la retea, se lasa controlati de traficul din WWW si, eventual, incearca sa experimenteze noi senzatii erotice acoperiti din cap pana-n picioare de senzori. Pentru asta, primesc burse de cercetare si catedre de profesori universitari. Lucia Simona Dinescu a primit pentru cartea sa un titlu de doctor (de fapt, volumul e doar o parte a unei cercetari mai ample) si un premiu din partea Editurii Polirom, la concursul de debut Ioan Petru Culianu.

Nu se stie ce vor face cyborgii viitorului, dar unii dintre ciudatii zilelor noastre sustin ca noua umanitate va fi cea a masinii si ca cei care vor refuza implanturile vor cadea afara din uman. Ceea ce ei numesc opere de arta necesita, va spun de pe acum, un stomac tare, iar previziunile lor optimiste despre viitor cer nervi la fel de tari. Cat despre anticiparile pesimiste, cei care au vazut trilogia "Matrix" sau care au citit "Neuromantul" lui William Gibson isi pot face usor o idee.

Florina Ilis, Fenomenul science fiction in cultura postmoderna. Fictiunea cyberpunk, Editura Argonaut, 2005

De la "Matrix" si "Neuromantul" porneste si studiul despre literatura S.F. si cyberpunk a Florinei Ilis. Cunoscuta pentru romanele sale, in special pentru "Cruciada copiilor", Florina Ilis a publicat – aflati acum – si o lucrare teoretica de referinta, despre poetica unor genuri literare de margine.

Cyberpunk nu inseamna, asa cum ati putea crede luand separat componentele cuvantului, infractiune cibernetica si procese cu hackeri. intr-un sens mai larg, aceste componente s-ar traduce prin cibernetica si cyberspace, revolta, delincventa si subcultura. E, in egala masura, un produs cultural al unei lumi informationale si un gen literar construit in jurul unor teme ale prezentului imediat. Corpul si mintea umana sunt alterate si amenintate: de proteze, implanturi, chirurgii plastice, modificari genetice, pe de o parte, si de conectarea directa la cyberspatiu, de neurochimie, de inteligentele artificiale omnipotente, pe de alta parte.

Nu exista utopie in cyberpunk: dimpotriva, totul e iad, cosmar, utopie pe dos. Contemporanii s-au trezit din visul frumos al paradisului tehnologic si acum privesc viitorul cu scepticism. Companiile multinationale si competitia economica salbatica au si ele un rol important in innegrirea lumii in care copiii nostri ar putea trai.

Daca cyberpunk-ul e, in marea varza a literaturii postmoderne, o frunza excentrica (marginala) sau nu ramane de vazut. Florina Ilis ii fixeaza dimensiunile generale, ontologice, antropologice si metafizice, pe terenul unei solide bibliografii anglo-saxone. Navigeaza printre concepte in care e usor sa-ti prinzi urechile si vede, pas cu pas, how deep the rabbit hole goes.

Dorina Gutu, New Media, Editura Tritonic, 2007

Dorina Gutu, lector dr. la SNSPA, face si ea calatoria prin vizuina iepurelui si se trezeste captiva, fara scapare, intre oglinzile paralele din aceeasi tara virtuala a minunilor. Cyberspace-ul inseamna, dincoace de conceptele soft si de teoriile hard, o multime de trasnai care ticaie si explodeaza chiar sub ochii nostri.

Web 2.0, campanii electorale pe YouTube, afaceri cu milioane de dolari adevarati in Second Life, enciclopedii scrupuloase la care poate sa contribuie oricine, politicieni care se dueleaza pe blog-uri – cine poate sa tina pasul cu toate? Dorina Gutu se incumeteaza sa le urmareasca, trecand rapid printr-o serie de definitii generale spre evenimentele si site-urile actualitatii.

Cu cea mai mare parte a bibliografiei culeasa de pe Internet si cu interviuri cu bloggeri la moda din Romania incluse in corpul ei, cartea nu e ceea ce s-ar numi un eseu academic ortodox. E un fel de blog foarte cuprinzator, cu evidente merite de pionierat. Esti pionier daca pana la tine nu s-a mai apucat nimeni sa scrie o astfel de carte/sa faca ceea ce ai incercat sa faci tu.

Exista, desigur, un corespondent al cartii pe Internet, la adresa blognewmedia.wordpress.com. Dintre bloggeri nu lipsesc politicienii VIP, Nastase, Geoana & co – daca doreati, cumva, sa revedeti.