Artistul Alex Mirutziu va prezenta la Bucharest International Dance Film Festival expoziția personală ”No blood bank included” și performance-ul ”Dignity to the unsaid”.

No blood bank included, de Alex MirutziuFoto: Poster

Potrivit comunicatului remis Hotnews.ro, vernisajul expoziției și performance-ul vor avea loc pe 8 septembrie, între orele 19.00 și 22.00, la Muzeul Național de Artă Contemporană. De asemenea, MNAC va găzdui proiecția filmelor românești selectate anul acesta în competiția națională a festivalului.

”Lucrările prezente în expoziție nu pot fi încasate frontal, fie vizual sau multisenzorial, ci prin ocol sau detour cu digestie lentă, care te poate consuma, chiar pierde. Lucrările mele cele mai recente ies din logica «eu» - aici — «restul» - în afară și problematizează dimensiunile incerte care coagulează un înțeles sau altul, cât și relațiile de co-existență dintre multiplele prezente, perspective sau aparențe ale individului și ale lumii în care acesta este aruncat, care nu pot fi epuizate niciodată”, afirmă artistul.

Alex Mirutziu spune despre sine că este un artist în contra-timp, având profesia unui delimitator.

”Dignity to the unsaid” va fi susținut de performerii Alex Popa, Irina Sibef și Cosmin Stănilă. Performance-ul este comisionat de BIDFF și realizat în parteneriat cu Programul de Artă Performativă al Muzeului Național de Artă Contemporană București și sprijinit de Galeria SABOT.

Muzica este semnată de Elias Merino și Alex Mirutziu.

”Intenționez să cercetez metode prin care una dintre cele mai importante scriitoare ale secolului XX - Iris Murdoch - a reușit să creeze sens printr-o abundență de sensuri, spus și nespus, sensuri pe care le numesc - modalități de a stăpâni lumea. Mișcarea conceptuală dintre spus și nespus este influențată de mereu prezenta fragmentare pe care o manifestăm atunci când privim lumea ca «ceva asemănător cu», un aspect fatal al limitărilor noastre fizice. Fragmentăm lumea ca să putem să o înțelegem și să funcționăm în interiorul ei”, explică Mirutziu.

Originar din Sibiu, Alex Mirutziu a avut expoziţii personale în Zürich, Los Angeles, München şi Cluj-Napoca. În plus, el a susţinut prezentări despre performance şi teatru la instituţii prestigioase precum Royal College of Arts (Anglia), Von Kraal Theatre (Estonia), IASPIS (Suedia), şi a colaborat cu artişti şi scriitori printre care se numără Grit Hachmeister (Germania), Paul Devens (Olanda), Elias Merino(Estonia), Graham Foust (Statele Unite), Asa Jungnelius (Suedia) și Graham Harman (Statele Unite).

Cea de-a treia ediție a Bucharest International Dance Film Festival va avea loc în perioada 7 - 10 septembrie 2017.

Bucharest International Dance Film Festival este un proiect cultural organizat de Asociația Tangaj Dance, finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB - în cadrul Programului cultural "București Oraș participativ”, cofinanțat de AFCN - Administrația Fondului Cultural Național, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Institutului Cultural Român.