Figuri marcante din lumea artei au semnat o petitie prin care cer Rusiei sa renunte la ancheta care il vizeaza pe regizorul rus Kirill Serebrennikov, si care este, potrivit semnatarilor, "motivata politic", scrie The Guardian.

Petitia lansata de Thomas Ostermeier, directorul teatrului Schaubuhne din Berlin, si de dramaturgul Marius von Mayenburg cere Moscovei sa renunte la acuzatiile "motivate politic" la adresa lui Kirill Serebrennikov, in prezent arestat la domiciliu.

"Impresia pe care arestarea lui Serebrennikov o transmite Vestului este ca guvernului ii este frica de critici. Iar daca nu suporti criticile, acesta este de obicei un semn de slabiciune", spune Ostermeier.

Petitia a fost semnata printre altii de actritele Cate Blanchett si Nina Hoss, regizorul Simon McBurney, artista Sophie Calle sau scriitorii Elfriede Jelinek, David Harrower si Mark Ravenhill.

Si voci din lumea artistica ruseasca au cerut autoriatilor sa renunte la acuzatii. Printre acestea se afla nume apolitice sau suporteri ai Kremlinului. Chiar si consilierul pe probleme culturale al lui Vladimir Putin, Nikolai Tolstoy, a denumit arestarea un "episod rusinos".

Regizor reputat in mediul teatral european si realizator al unor filme prezentate la festivalurile de la Cannes sau Venetia, Serebrennikov nu a fost niciodata un opozant deschis al lui Vladimir Putin, noteaza AFP. El a criticat insa presiunile in crestere exercitate asupra creatorilor de arta sub pretextul promovarii valorilor conservatoare iar operele sale, abordand teme precum politica, religia sau sexualitatea, sunt criticate in mod regulat de activistii ortodocsi sau de autoritati.

In iulie, Balsoi a anulat cu cateva zile inainte de premiera un balet regizat de Serebrennikov si consacrat lui Rudolf Nureev, celebrul balerin sovietic refugiat in Franta si decedat de SIDA in 1993.

Acesta este acuzat de "frauda la scara extinsa", un delict pasibil de zece ani de inchisoare.

Anchetatorii il acuza pe regizor ca, printr-un sistem de facturi umflate, a deturnat 68 de milioane de ruble (un pic peste un milion de euro la cursul actual) intre 2011 si 2014 din subventiile de 214 milioane de ruble (3 milioane de euro) acordate proiectului "Platforma" realizat de precedentul sau teatru, Studio-7.

Arestarea este "un semnal al autoritatilor catre toti cei care fac parte din comunitatea creatorilor din Rusia (...), un semnal care vizeaza sa-i intimideze", cu mai putin de 7 luni inainte de alegerile prezidentiale, noteaza cotidianul economic Vedomosti, citat de AFP.