Una dintre cele mai cunoscute ecranizari din istoria cinematografiei romanesti, "Morometii", va avea parte de o continuare - "Morometii 2", la 30 de ani de la lansarea filmului, in regia aceluiasi Stere Gulea, informeaza un comunicat citat de Agerpres.

Horatiu MalaeleFoto: Facebook / Morometii 2

Filmarile la "Morometii 2" vor incepe in a doua jumatate a lunii septembrie, in aceeasi casa si in acelasi sat in care a fost turnat si primul film, in vara lui 1985 - Talpa, din judetul Teleorman. Satul se afla la 45 de kilometri de Alexandria si la doar cativa kilometri de Silistea-Gumesti, satul natal al scriitorului Marin Preda.

Partea de productie va fi una complexa, echipa filmului fiind in pregatiri de mai mult de un an: casa Morometilor a fost refacuta de scenograful Cristian Niculescu dupa schitele si imaginile celei vechi, iar centrul satului va fi recreat de la zero. Scene importante vor fi turnate la Bucuresti, in noiembrie, iar alte cateva la Slatina, precizeaza sursa citata.

Scenariul peliculei, inspirat din "Morometii", volumul 2, "Viata ca o prada" si publicistica lui Marin Preda, reia firul povestii familiei Moromete dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, intr-un context istoric extrem de framantat: instalarea comunismului. Cele doua personaje principale - Ilie Moromete si fiul sau, Niculae - vad aceste schimbari cu ochi diferiti, prilej permanent de conflict.

" 'Morometii 2' e o intreprindere extrem de provocatoare, pentru ca ai deja un model excelent - romanul si filmul anterior care, spre bucuria mea, a devenit destul de popular. E un film care se petrece intr-o perioada mai dura, mai agitata, se instaureaza un nou sistem politic, e multa ingrijorare si teama. Iar lumea aceea pe care o stiam dispare, de fapt. Asta m-a si atras la ideea unei continuari, am vrut sa duc pana la capat epopeea acestor personaje care au supravietuit pana in anii '50 colectivizarii. E un omagiu adus acestei lumi", declara Stere Gulea, citat in comunicat.

Din distributia filmului vor face parte Horatiu Malaele (Ilie Moromete), Dana Dogaru (Catrina Moromete) si, la debutul intr-un rol principal in cinema, Iosif Pastina (Niculae), alaturi de Razvan Vasilescu, George Mihaita, Andi Vasluianu, Oana Pellea, Ion Caramitru, Gheorghe Visu, Florin Zamfirescu, Marian Ralea, Paul Ipate, Cuzin Toma, Liviu Pintileasa, Dorina Chiriac.

"N-a fost usor sa inlocuim o echipa de actori ca Victor Rebengiuc, Luminita Gheorghiu sau Mitica Popescu, sunt nume de referinta care pot inhiba orice actor. Au trecut insa 32 de ani, era greu de presupus ca vom putea continua cu aceiasi actori, cu atat mai mult cu cat actiunea este plasata la doar cativa ani dupa cea din primul film. Dar sunt foarte increzator in calitatile si talentul noii echipe de actori si sper ca voi reusi sa iau ce e mai bun de la ei", a mai spus regizorul.