O expozitie dedicata martirilor evrei la Muzeul de Istorie si Cultura a Evreilor din Romania, replici in marime naturala ale unui numar de sase dinozauri si un craniu din cuart de 30 de kilograme la Muzeul National de Geologie, statueta "Cap de copil", de Constantin Brancusi, la Muzeul de Arta Veche Apuseana, o expozitie dedicata Smarandei Braescu - prima femeie parasutist cu brevet din Romania, la Muzeul National al Aviatiei Romane, spectacole de muzica, dans si teatru si experiente stiintifice alcatuiesc oferta din Bucuresti a Noptii Muzeelor 2017, care are loc sambata, arata News.ro

Muzeul de Geologie din BucurestiFoto: geology.ro

Muzeul de Istorie si Cultura a Evreilor din Romania participa pentru prima data la Noaptea Muzeelor, cu evenimentul "Noaptea Sinagogilor deschise", intre orele 22.00 si 00.00. Complexul muzeal format din cele trei sinagogi, aflate in Piata Sf. Vineri, cu trei expozitii, isi asteapta vizitatorii, sambata seara. La Sinagoga Mare vizitatorii vor putea vedea expozitia "Memorialul Martirilor Evrei", precum si un fragment din spectacolul de teatru "Bucuresti 41 tur-retur" al Teatrului Evreiesc de Stat.

Muzeul National de Geologie a pregatit cele mai importante sali pentru public, intre orele 19.00-00.00. Vizitatorii vor putea vedea expozitia temporara "Gradina Dinozaurilor", care va cuprinde sase dinozauri, replici in marime naturala ale unor specii care au trait cu aproximativ 150 de milioane de ani in urma. O alta expozitie care va putea fi vizitata este "Lumea cuartului", a carei piesa centrala va fi un craniu, sculptat in cuart, ce are o greutate de aproximativ 30 de kilograme.

Una dintre putinele lucrari ale lui Constantin Brancusi care se afla in Romania, "Cap de copil", va fi expusa pentru 10 ore, in intervalul 16.00-02.00, la Muzeul de Arta Veche Apuseana "Ing. Dumitru Furnica-Minovici" al Academiei Romane. Lucrarea face parte din colectia "George Oprescu", aflata in patrimoniul Academiei. Intre orele 16.00 - 02.00, intrarea este libera pentru toate categoriile de varsta. Colectia de vitralii si gradina italiana sunt alte atractii ale muzeului.

Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) a pregatit evenimentul "Cu prietenii la Muzeu". Sediul central va putea fi vizitat sambata de la ora 11.30 la 16.30 - Sala Tronului si Sufrageria Regala -, iar Galeria Nationala si cea de Arta Europeana vor putea fi vizitate intre orele 19.00 - 05.00. De la parterul Galeriei de Arta Europeana va porni, de la ora 19.00, un tur ghidat, la finalul caruia vizitatorii pot fi recompensati cu o serie de premii.

Muzeul Colectiilor de Arta va prezenta expozitia "Stefan Caltia. Obiecte graitoare", care va putea fi vizitata intre orele 19.00 - 05.00.

Cu prilejul Noptii Muzeelor, MNAR va lansa aplicatia "ARTmobile - Un muzeu la indemana!", disponibila pentru sistemele de operare Android si iOS. Cu ajutorul ei, vizitatorii vor descoperi lucrarile din toate cele trei galerii permanente - Galeria de Arta Europeana, Galeria de Arta Veche Romaneasca si Galeria de Arta Romaneasca Moderna.

La Muzeul de Arta "Vasile Grigore - pictor si colectionar", programul este de la 17.00 la 02.00. "Flori de colectie" se numeste evenimentul principal, care va cuprinde, intre altele, un concurs in cadrul caruia se vor acorda premii constand in albume de arta si alte premii surpriza.

La Muzeul National de Arta Contemporana, deschis in intervalul orar 18.00 - 02.00, vizitatorii vor putea vizita expozitiile si vor putea vedea proiectii de film de arta din arhivele institutiei muzeale, in spatiul din fata sediului.

Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) va putea fi vizitat gratuit intre orele 18.00 si 01.00, ultimul acces fiind permis la ora 00.15. Accesul se va realiza prin curtea interioara situata in Strada Postei, iar vizitatorii vor putea admira expozitiile permanente "Tezaurul Istoric", "Lapidarium" si "Copia Columnei lui Traian". Intre evenimentele pregatite de muzeu se numara un moment de reconstituire istorico-militara - demonstratie de manuiri de arme, depunere de juramant, prezentarea drapelului si a tinutelor militare aflate in dotarea Armatei Romane in perioada Razboiului de Independenta, sustinut de Asociatia ¬Traditia Militara¬, de la ora 23.30.

La Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa", programul special al evenimentelor prilejuite de Noaptea Muzeelor include vernisajul expozitiei temporare "Urme in timp", in prezenta paleoartistului Eduard Olaru. Expozitia ilustreaza evolutia si originile omului modern prin reconstruiri grafice ale unui numar de 16 specii de hominizi. Intre orele 18.00 - 24.00 vor avea loc proiectii de filme documentare oferite de Digi Animal World, iar in intervalul 22.00 - 23.00 vor fi monitorizati liliecii din gradina muzeului cu ajutorul unui detector de ultrasunete, sub coordonarea specialistilor din muzeu.

Chiar daca expozitia permanenta de la Muzeul National al Taranului Roman este inchisa din cauza lucrarilor de consolidare, publicul va putea vedea trei expozitii de Noaptea Muzeelor, intre orele 18.00 si 22.00. Doua expozitii sunt dedicate tinutului Buzaului si obiectelor de patrimoniu din muzeu, inregistrate cu numarul de inventar 111. O alta expozitie, "In Fire", semnata de Victoria Zidaru, va fi prezentata in avanpremiera. Fanfara "Zece Prajini" din judetul Iasi va sustine un concert, iar copiii vor putea participa la un atelier de hartie manuala.

La Muzeul National "George Enescu" se anunta o seara plina de surprize, cu evenimentul "Jam Session", ce va cuprinde momente muzicale de la baroc la tango si jazz, cu un accent de muzica clasica, dat de sunetul viorii create de lutierul Paul Kaul pentru George Enescu. "Jam Session¬ se va desfasura de la ora 18.00 pana la 00.30, in curtea Palatului Cantacuzino si salile muzeului. Sunetul viorii lui George Enescu va putea fi auzit in recitalul sustinut de tanarul violonist Sabin Pena.

ARCEN organizeaza un eveniment intitulat "Noaptea alba in cartierul Icoanei", in cadrul caruia doua locuri istorice din Cartierul Icoanei, un fost Pensionat de Fete (Scoala Centrala) si o casa a Regelui Mihai (Rezidenta Scena9), asteapta musafiri intre orele 20.00 si 02.00. Programul include lecturi, muzica pe vinil, teatru si dans, expozitii, tururi ghidate, Jam Session la miezul noptii in gradina Rezidentei si o poveste la miezul noptii sub frasinul de la Scoala Centrala.

Muzeul Municipiului Bucuresti organizeaza evenimente speciale in toate cele noua muzee si case memoriale din structura sa. Palatul Sutu, Casa Filipescu-Cesianu si Observatorul Astronomic "Amiral Vasiel Urseanu" pot fi vizitate de la ora 18.00 pana la ora 04.00.

Pinacoteca Municipiului Bucuresti cuprinde peste 5.500 de picturi, lucrari de grafica, sculptura si arta decorativa, realizate de artisti renumiti precum Pallady, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Maxy si Arthur Verona. Vizitatorii vor descoperi si lucrarile expozitiei temporare "Pinacoteca Bucurestiului. Un proiect interbelic¬, precum si o expozitie inedita, ¬Masinile lui Leonardo da Vinci¬, la Palatul Sutu.

Statuile vivante ale Teatrului Masca vor anima spatiile exterioare ale Palatului Sutu, Casei Filipescu-Cesianu, Muzeul Theodor Aman, Muzeul Nicolae Minovici. Evenimente de Re-enectment cu Asociatia Redescopera Istoria vor avea loc in curtea palatului Sutu.

La Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi vizitatorii vor cauta indicii, iar copiii vor realiza harti cu mirodenii, precum si busole in curtea muzeului. In paralel, vor avea loc concerte de chitara clasica si jazz.

Muzeul National al Literaturii Romane (MNLR) invita vizitatorii la noua expozitie de baza, inaugurata in luna martie a acestui an, in sediul din Strada Nicolae Cretulescu. Programul incepe la 10.00 si se incheie la 02.00.

Un maraton de jazz si poezie, o expozitie de lumini high-tech vor avea loc la Biblioteca Central Universitara "Carol I", din Calea Victoriei 88.

La muzeul ¬CFR¬, care va fi deschis de la ora 20.00 la ora 03.00, publicul va putea vedea exponate restaurate si o diorama celebra.

Muzeul National al Aviatiei Romane, deschis de la ora 18.00 la 04.00, a pregatit un eveniment dedicat Smarandei Braescu, prima femeie parasutist cu brevet din Romania. Anul acesta se implinesc 120 de ani de la nasterea campioanei europene la parasutism. De la ora 20.00, vizitatorii vor putea vedea elicopterul cu care a incercat sa fuga dictatorului Nicolae Ceausescu si vor putea sa se fotografieze alaturi de acel vehicul aerian.

Muzeul National al Pompierilor (Foisorul de Foc) va avea acces gratuit de la ora 17.00, cu un program ce include expozitia de autospeciale moderne utilizate de pompieri si echipajele SMURD si exercitii practice de acordare a primului ajutor. Vizitatorii vor avea la dispozitie si un stand de informare preventiva, unde vor afla cum trebuie sa actioneze in diverse situatii de urgenta. In parcul din fata muzeului, vizitatorii vor fi intampinati de acordurile muzicii de promenada ale fanfarei militare, iar in muzeu vor putea vedea, intre altele, drapele de lupta, mijloace de stingere a incendiilor utilizate de-a lungul timpului, machete si uniforme si accesorii purtate de pompierii romani in ultimele secole.

In Holul de Onoare al Muzeului Militar National "Regele Ferdinand I", deschis in intervalul 11.00 - 21.00, vizitatorii vor fi coparticipanti imaginari la luptele din Primul Razboi Mondial (1914-1918) prin intermediul expozitiei temporare ¬Armata Romana in vremea Razboiului cel Mare, 1916-1918¬. Expozitia este dedicata participarii Armatei Romane la luptele desfasurate in cursul Primului Razboi Mondial, eveniment istoric de la care se comemoreaza 100 de ani.

Muzeul Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", deschis in intervalul 18.30 - 02.00, prezinta o expunere permanenta - de la parcurgerea cronologica, ilustrata cu desene, documente de arhiva, fotografii - a istoricului invatamantului superior de arhitectura, pana la prezentarea instrumentelor de lucru folosite in scoala in diferite perioade, individualizand in acelasi timp cateva colectii aparte. Programul mai cuprinde demonstratii de tango, jocuri, expozitii si proiectii de filme.

Casa Experimentelor va oferi vizitatorilor, in cadrul unei expozitii interactive, 100 de experimente din domeniile urmatoare: optica si iluzii optice, acustica, electricitate si magnetism, fluide, plasma, unde, mecanica, matematica si biologie.

Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" va putea fi vizitat gratuit in intervalul orar 16.00 - 19.00, organizatorii oferind spectacole de muzica si dans popular din diferite regiuni ale tarii, precum si un ghidaj tematic, "Prin Satul Nou... noi monumente", care va incepe la ora 17.00.

La Muzeul National Cotroceni vizitatorii vor avea acces gratuit de la ora 19.00, cand va avea loc vernisajul expozitiei "Imaginand istorii pierdute" organizata in colaborare cu Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza", care aduce in atentia publicului mostenirea culturala din Siria si Irak, monumente ale vechii civilizatii asiriene distruse in urma conflictului militar din zona. Pana la ora 24.00, vor putea fi vizitate saloanele regale aflate la etajul I al Palatului Cotroceni si expozitiile "Culorile martialitatii: splendoarea uniformei inaintea Marelui Razboi", "Iasi, oras regal" si "Imaginand istorii pierdute".

In Cimitirul Bellu, de la ora 19.00 va avea loc un tur ghidat care cuprinde recitaluri de jazz si muzica clasica si un spectacol de teatru. Pana la miezul noptii, vor fi organizate tururi ghidate ale cimitirului si se va vizita expozitia "Simboluri - Istorii ale vietii culturale". Incepand cu ora 21.00, vizitatorii vor vedea filmul documentar "Titu Maiorescu si apogeul literaturii romane", urmat la ora 21.30 de un recital de muzica instrumentala al cvartetului Cromatic.

Expozitia ¬Muzeu 3017. Bucurestenii si domiciliile lor la inceputul secolului XXI¬ va fi deschisa la Spatiul MATER (sub NOD Makerspace, Splaiul Unirii 160), in intervalul 12.00 - 02.00. Aici sunt expuse, printr-o instalatie specifica, imagini, fragmente de interviu si obiecte, sapte tipuri de locuinte in Capitala: la bloc, la camin, in ansambluri rezidentiale, in ghetou, pe strada, in case nationalizate si in zona periurbana.

Cei care sunt in Bucuresti vor putea vizita si Muzeul National Tehnic profesor inginer Dimitrie Leonida, intre orele 10.30 si 18.30, unde vor putea sa descopere drumul progreselor facute de om din cele mai vechi timpuri pana in prezent, primele tipuri de busole, sa se familiarizeze cu denumirile uneltelor rudimentare folosite in minerit, dar si sa admire constructii lego.

Casa memoriala "Tudor Arghezi ¬ Martisor" si Casa memoriala "George si Agatha Bacovia" vor fi deschise in intervalul 10.00 ¬ 22.00, iar Casa memoriala "Ion Minulescu si Claudia Millian", intre orele 10.00 ¬ 18.00.

In Romania, Noaptea Muzeelor este organizata de catre Reteaua Nationala a Muzeelor, membra in conducerea celei mai mari retele pan-europene a muzeelor - Network of European Museum Organisations.