Timișoara, primul oraș de la noi din țară care a purtat titlul Capitala Tineretului din România în perioada 2 mai 2016-1 mai 2017, a predat ștafeta către Bacău, care a preluat oficial titlul începând cu 2 mai 2017.

Bacau - Capitala Tineretului din 2 mai 2017Foto:

Trecerea titlului Capitala Tineretului din România de la Timișoara la Bacău a fost marcată prin Caravana Tinerilor, un eveniment simbolic care a început la Timișoara, pe 1 mai, și care s-a încheiat la Bacău, pe 2 mai.

De la Timișoara, Caravana Tinerilor a ajuns la Bacău, ca să fie alături de tinerii băcăuani la începutul de drum al noii Capitale a Tineretului din România. La sosirea în oraș, aceștia au amplasat steagul Capitalei Tineretului din Romania pe clădirea Primăriei Municipiului Bacău.

Preluarea oficială a titlului a fost anunțată în cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc pe 2 mai, în Bacău. Cu această ocazie, Guvernanța programului, formată din Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR), a lansat și competiția din acest an pentru desemnarea următoarei Capitale a Tineretului din România, în perioada 2 mai 2018-1 mai 2019.

Competiția pentru titlul Capitala Tineretului din România se va desfășura în două runde. Data limită până la care pot fi depuse candidaturile pentru runda întâi este 16 iulie, ora 23:59, la adresa de mail haisavorbim@capitalatineretului.ro, potrivit regulamentului de înscriere în competiție - www.capitalatineretului.ro/apel -, publicat marți, 2 mai. Până pe 15 iunie va fi anunțată și valoarea premiului pe care Guvernanța programului îl va acorda orașului câștigător.

Dosarul de candidatură - www.capitalatineretului.ro/capitalatineretului_apel2018_formularcandidatura_runda1 -pentru prima rundă trebuie să respecte regulile de înscriere în competiție:

să includă formularul de candidatură, format dintr-o serie de documente: fișa tehnică de identificare a candidatului, motivația, situația curentă a orașului, conceptul programului propus, managementul și participarea tinerilor, și alocarea și atragerea resurselor;

să includă declarația de intenție scanată cu privire la dorința municipalității de a candida, asumarea conținutului candidaturii din prima rundă și asumarea întocmirii unei candidaturi complete în cazul selectării pentru runda a doua (semnată de reprezentantul legal al municipalității);

să includă declarația de sprijin scanată din partea unei structuri de tineret reprezentative la nivelul localității (sau din partea unei coaliții formate de organizații de tineret pentru această cauză, dacă nu există o structură de reprezentare la nivel urban).

Toate orașele înscrise vor fi înștiințate despre primirea și eligibilitatea candidaturilor, iar finalistele vor fi anunțate pe 15 august. Pentru runda a doua, orașele care vor rămâne în competiție vor trebui să depună dosarele de candidatură complete până pe 15 octombrie, ora 23:59. Orașul câștigător va fi anunțat în data de 12 noiembrie, în cadrul unui eveniment festiv ce va avea loc la Bacău.

Mai multe informații despre documentele necesare înscrierii în competiție, despre criteriile ce trebuie îndeplinite pentru depunerea candidaturii, despre competiție și despre program sunt disponibile pe site-ul www.capitalatineretului.ro.