Editura Humanitas Fiction vă aşteaptă joi, 4 mai, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr. 38) la lansarea romanului Pădurea nopţii de Djuna Barnes, considerat de mari scriitori ca T.S. Eliot şi William Burroughs unul dintre cele mai importante romane din prima jumătate a secolului XX. La eveniment vor vorbi prof.dr. Mihaela Anghelescu Irimia, director de studii al Centrului de Studii Culturale Britanice patronat de Universitatea din Bucureşti şi Consiliul Britanic din Romania, Alina Purcaru, scriitoare şi critic literar şi Sandra Ecobescu, preşedinta Fundaţiei Calea Victoriei.

Padurea noptii, de Djuna BarnesFoto: Humanitas

Actriţa Eliza Păuna va citi fragment din roman. Andreea Răsuceanu, critic literar şi redactor Humanitas Fiction, va fi moderatorul întâlnirii.

Una din capodoberele interbelicului, publicată în 1936, Pădurea nopţii de Djuna Barnes vede lumina tiparului pentru prima oară în limba română, acompaniată de prefaţa lui T.S. Eliot din anul apariţiei, în colecţia „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu. Traducerea excelentă din limba engleză este semnată de Luana Schidu.

„Ceea ce mi-aş dori eu este să-l las pe cititor pregătit pentru o mare realizare stilistică, pentru frumuseţea frazării, strălucirea argumentului şi a caracterizării şi o calitate a ororii şi damnării foarte înrudită cu aceea a tragediei elisabetane. “ T.S. Eliot

Pădurea nopţii se dezvăluie în umbrele decadente ale marilor oraşe Paris, Berlin, Viena, un spaţiu în care graniţele trasate de statutul social, religie şi sexualitate par imuabile, dar de fapt pot fi trecute extrem de uşor. Personajele care populează această lume sunt printre cele mai memorabile din literatură: expatriata americancă Robin Vote, care se lansează în mai multe idile extraconjugale, mai întâi cu Nora Flood şi apoi cu Jenny Petherbridge, soţul ei, Guido Volkbein, fiul unui autointitulat baron, doctorul O’Connor, un ginecolog cu un discurs sclipitor, plin de furie, profunzime şi aluzii surprinzătoare. Individualităţile acestor personaje şi relaţiile dintre ele fac din Pădurea nopţii un roman cât se poate de actual.

„Să citeşti Pădurea nopţii e ca şi cum ai bea vin cu o perlă care se dizolvă în pahar.“ Jeanette Winterson

„Pădurea nopţii aparţine acelei selecte şi restrânse clase de cărţi care reflectă spiritul unei anumite epoci —interbelicul în acest caz.“ Times Literary Supplement

Djuna Barnes s-a născut pe 12 iunie 1892 în Cornwall-on-Hudson, statul New York. A fost educată în familie, de către tată şi bunică, care i-au dat lecţii de artă şi muzică. După un viol (posibil incest), şi ca urmare a divorţului părinţilor ei, în 1912 ajunge, împreună cu mama şi trei dintre fraţii săi, la New York. Aici se înscrie la Pratt Institute, dar după şase luni va renunţa, pentru a-şi putea întreţine familia. Colaborează cu articole, interviuri, cronici de teatru, povestiri la majoritatea publicaţiilor newyorkeze. În 1915 se mută în Greenwich Village, intră într-o comunitate de artişti şi scriitori boemi şi, în acelaşi an, publică The Book of Repulsive Women, o carte de poeme ilustrate de ea însăşi, tributară decadentismului de secol XIX. Eugene O’Neill îi pune în scenă trei piese într-un act. În 1921 pleacă la Paris, unde se alătură cercului de literate promotoare ale modernismului de pe Rive Gauche: Gertrude Stein şi Alice B. Toklas, Janet Flanner, Sylvia Beach şi Adrienne Monnier etc. Acum apare A Book (1923), o antologie de poeme, piese de teatru şi povestiri. În 1928 publică romanul autobiografic Ryder, urmat imediat de romanul cu cheie Ladies Almanack. Sub influenţa lui James Joyce, îşi schimbă complet stilul, fiind interesată de experiment imagistic şi polifonie. În 1931 se mută la Londra, iar în 1936 iese de sub tipar romanul Pădurea nopţii (Nightwood), considerat o capodoperă a modernităţii. În 1939 se stabileşte la New York, unde trăieşte în recluziune, scriind sporadic poeme şi piese de teatru. În 1958 apare piesa The Antiphon, ultimul ei volum fiind Creatures in an Alphabet din 1982. A murit pe 18 iunie 1982, la New York.

Accesul la eveniment este gratuit în baza unei rezervări prealabile prin eventbook.