Fundația Gabriela Tudor celebrează Ziua Internațională a Dansului în 2017 cu două evenimente speciale deschise publicului larg la București. Sâmbătă, 29 aprilie, coregraful Cosmin Manolescu prezintă Partying – un atelier-experiență performativă cu proiecții de filme din arhiva Fundației, desfășurat între 19:00-24:00 la Centrul de Teatru Educațional Replika (str. Lânăriei nr. 93-95). Iar duminică, 30 aprilie, la ora 17:00, coregraful și performerul Paul Dunca și poetul Robert Elekes se întâlnesc cu publicul la Cărturești Carusel (str. Lipscani nr. 55) pentru a prezenta rezultatele colaborării în cadrul laboratorului interdisciplinar #dansliteratura în care lucrează în perioada 25-30 aprilie în spațiul librăriei.

Atelier copii: foto Ryo IgakiFoto: Fundatia Gabriela Tudor

#dansliteratura a fost lansat de Fundația Gabriela Tudor în luna martie și este un proiect dinamic, în care se întâlnesc personalități artistice cu profiluri diferite, dar complementare, care extinde limitele unor istorii literare și coregrafice și caută să spargă tiparul de insularitate a dansului, deschizând noi perspective de cercetare artistică interdisciplinară. Având un format modular, #dansliteratura include o serie de 3 mini-rezidențe cu durata a 7 zile, concepute ca niște laboratoare de lucru intensive și întîlniri cu publicul la care participă coregrafii Cristina Lilienfeld, Simona Deaconescu, Paul Dunca și poeții Adela Dragomir, Robert Elekes și Răzvan Țupa. Proiectul este curatoriat de poeta Andra Rotaru și coregraful Cosmin Manolescu, care au realizat selecția artiștilor participanți și moderează cele trei întâlniri artistice, precum și evenimentele deschise publicului.

Următorul laborator #dansliteratura va avea loc la finalul lunii august cu participarea coregrafei Simona Diaconescu și a poetei Adela Dragomir din Timișoara. La finalul proiectului artiștii participanți vor realiza un spectacol-instalație modular care va fi prezentat în septembrie la Timișoara la spațiul Ambasada și în luna octombrie la Centrul Național al Dansului București.

Evenimentele prezentate în conexiune cu Ziua Internațională a Dansului fac parte din proiectele „Publicul e scena” și „20 de ani”. Proiecte culturale co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național.