Luni 24 aprilie 2017, ora 18:00, la UNA Galeria (Str. General Constantin Budisteanu nr.10) are loc vernisajul expozitiei DADA ROOTS. Expozitia conceputa ca un omagiu adus miscarii DADA contine lucrari ale studentilor si absolventilor departamentului Fotografie si Imagine Dinamica din cadrul Universitatii Nationale de Arte Bucuresti.

Expozitia DADA ROOTSFoto: Afis

Expozitia este curatoriata de Radu Stern (Elvetia) in colaborare cu Roxana Trestioreanu si Daniel Constantinescu.

Expozitia a fost realizata cu ajutorul suportului financiar oferit de Administratia Fondului Cultural National.

"Este deja obișnuit să se afirme că Dada există pentru totdeauna. În 2016, anul în care s-a sărbătorit centenarul Dada, această frază a fost peste tot, un element indispensabil în ritualul de celebrare cu care lumea artei contemporane a onorat ‚părinții’ fondatori din Cabaret Voltaire. Cu toate acestea, ne-am dorit să verificăm și am testat validitatea acestei afirmații asupra tinerei generații de artiști – studenți și alumni ai departamentului de fotografie și imagine dinamică din Universitatea Națională de Arte București. Ei ne-au convins: da, este adevărat, Dada nu a murit în 1918 în Zürich, este încă foarte prezentă în creația artiștilor tineri.

Explicația? Deși se vorbește adesea despre dadaism, Dada nu este un „ism“, la fel ca toate celelalte „isme“, nu este un stil ale cărui caracteristici formale ar putea fi descrise cu exactitate, ci este o mișcare. Este chiar mai mult, o stare de spirit!

În ciuda aniversării, expoziția rezultată este concepută ca un omagiu dar și ca o investigație care încearcă să pună în lumină spiritul Dada si influența sa asupra celei mai tinere generații de artiști români. Această expoziție nu vrea să realizeze doar o unitate formală, ceea ce ar fi fost contrar spiritului Dada, ci să exprime persistența și relevanța Dada la nivel conceptual. Prin urmare, lucrările prezentate sunt foarte diferite una de cealaltă, dar ele au în comun atitudinea experimentală, atât de tipică pentru Tzara și alți dadaiști – de la folosirea unei simple pinhole-camera la lucrări video complexe." - se arata in comunicatul remis Hotnews.ro

Expozitia DADA ROOTS, intr-o formula ampla, a fost prezentata la Centrul de Arta Contemporana din Torun Polonia in perioada 5 decembrie 2016-3 februarie 2017.