Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi din Bucuresti va prezenta o expozitie de harti pictate pe piele, inspirate din istorii si legende, intitulata "Istorii vizuale in jurul lumii - De la harta la arta", care va fi vernisata miercuri, la ora 18:00, si va fi deschisa pana pe 12 mai, anunta News.ro. La vernisajul expozitiei de harti pictate de artista Vali Irina Ciobanu, accesul la vernisaj se face exclusiv pe baza de invitatie, informeaza Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi.

Expozitia va putea fi vizitata de miercuri pana duminica, in intervalul orar 10.00 - 18.00. Tariful este inclus in pretul de vizitare al muzeului, de 8 lei. In ultima sambata din fiecare luna accesul este gratuit.

Expozitia va cuprinde o serie de harti pictate pe piele preparata dupa o reteta a artistului italian Leonardo da Vinci. Prin tehnica renascentisa a picturii pe piele, Vali Irina Ciobanu aduce la viata povesti tesute in jurul unor harti din vremea descoperirilor geografice, harti pe care le reinventeaza, inspirandu-se din istorii si legende precum cea a descoperirii cafelei sau din credinte vechi precum aceea ca automobilul ar putea functiona cu un simplu mecanism orologic.

"Harta Vinului Romanesc", "Delta Dunarii", "Istoria automobilului" si "Cai din intreaga lume" sunt o parte dintre lucrarile care compun aceasta expozitie.

Expunerea cuprinde si o serie de schite pregatitoare si harti din patrimoniul muzeului, prin care este exemplificat drumul parcurs de artist de la sursa de inspiratie la lucrarea finala.

In cadrul expozitiei vor avea loc intalniri dedicate publicului, atat activitati pentru copii, cat si intalniri si ateliere demonstrative realizate de Vali Irina Ciobanu.

Valentina Irina Ciobanu a studiat filosofia. Si-a inceput cariera in arta prin realizarea de icoane care au ca punct de plecare maniera bizantina si si-a urmat apoi pasiunea lucrand pe cateva santiere de restaurare, dupa care a inceput colaborarea cu galeriile Uniunii Artistilor Plastici. Definitorie pentru cariera artistei a fost intalnirea cu maestrul Dan Botezan si atelierul sau.

A participat la numeroase expozitii, tabere de creatie in tara si strainatate. Dintre proiectele artistei fac parte colaborarea cu Editura DPH si scriitoarea Claudia Marinescu, realizand ilustratiile cartii pentru copii "Unde e casuta mea", colaborarea cu GOBY Foundation si Regno Recas in care a portretizat, cu ajutorul personajelor alegorice, gustul vinurilor alb, rosu si rose.

Picturile si lucrarile sale se afla in colectii particulare din toata lumea, fiind realizate prin tehnici diverse, precum tempera si ulei pe lemn, ulei pe panza, acuarela, acuarela pe piele, tus pe piele si email pe metal si sticla.

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi detine o colectie de peste 750 de harti vechi si gravuri ce reprezinta in principal regiunile romane dar si tarile Europei si alte continente. Cea mai veche harta din colectie este o xilogravura (gravura in lemn) din anul 1525 ce reprezinta Europa Centrala, cu regiunile Ungariei, Prusiei, Rusiei, Valahiei si Poloniei. Nucleul central al colectiei il constituie donatia familiei Adrian si Daniela Nastase din anul 2003, an in care a fost inaugurat muzeul.