Bob Dylan, premiul Nobel pentru literatura, a acceptat sa primeasca in acest week-end, la Stockholm, diploma si medalia, din mainile Academiei suedeze, dar sa rosteasca niciun discurs, scrie AFP.

Bob DylanFoto: bobdylan.com

"Academia suedeza si Bob Dylan au convenit sa se intalneasca in acest week-end" la Stockholm, unde cantaretul american urmeaza sa sustina un concert, a scris secretarul Academiei, Sara Danius, pe blogul sau.

Laureatul avea prevazut de mult timp un concert in capitala suedeza si pana in prezent a mentinut misterul in ceea ce priveste premiul care i-a fost acordat.

"Se va face intr-un cerc restrans si in intimitate, fara prezenta presei; doar Bob Dylan si academicienii vor fi prezent, in conformitate cu doreintele lui Dylan", a precizat Sara Danius.

O chestiune ramasa nerezolvata: discursul de receptie, denumit si "lectia Nobel", pe care orice laureat trebuie sa-l susina in sase luni de la acordarea premiului, respectiv inainte de 10 iunie.

"Niciun discurs Nobel nu va fi rostit. Academia are motive sa considere ca o versiune inregistrata va fi trimisa la o data ulterioara", potrivit sursei citate.

Premiul Noel este insotit de un cec de 8 milioane de coroane (837.000 euro), care este remis la sustinerea discursului.

Autorul unor melodii legendare precum "Blowing in the Wind" sau "Mr. Tambourine Man" nu discuta niciodata despre bani si traieste o viata foarte confortabila, gratie succesului muzicii pe care a compus-o in peste o jumatate de secol de cariera prolifica.