Sâmbătă, 25 martie, la ora 15.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, după o oră de discuții libere, scriitorul britanic David Mitchell, autorul bestseller-ului internațional Atlasul norilor, va avea un dialog via Skype cu membrii clubului de lectură pentru adolescenți Fanbook. Cartea care a produs întâlnirea este Omul de ianuarie, un roman despre Jason Taylor, un băiat de treisprezece ani din cel mai liniștit sat din Worcestershire, cu o voce la fel de puternică precum cea a lui Holden Caulfield din De veghe în lanul de secară. La discuția moderată de criticul literar Cosmin Ciotloș va participa și Mihnea Gafița, traducătorul cărții.

David Mitchell invitat la dialog via SkypeFoto: Librariile Humanitas

La începutul anilor ’80, în Anglia încă bântuită de spectrul Războiului Rece, maturizarea lui Jason se petrece sub auspiciile întâmplărilor dramatice care pun stăpânire pe întreaga lume – e totodată vremea recesiunii lui Margaret Thatcher, a muzicii celor de la Duran Duran, a taberelor de țigani nomazi ajunși și în satul Black Swan Green –, o lume șocantă, greu de înțeles pentru un adolescent. Dar adevăratul război este pentru Jason cel de acasă, din mijlocul familiei pe cale să se destrame, și de la școală, unde luptele dintre băieți sunt dure și lasă urme adânci asupra unei firi contemplative și sensibile ca a celui care publică versuri sub pseudonim. De la prima dezamăgire trăită când fata de care se îndrăgostește, Dawn Madden, îi întoarce spatele, și de la culpa morală resimțită când provoacă, fără intenție, un accident grav, Jason e prins într-o serie de întâmplări care sfârșesc prin a-i schimba definitiv perspectiva asupra lucrurilor și chiar viața.

Impresia de lectură a lui Adrian Hoaghea, unul dintre membrii clubului:

"Hmm, frumoasă carte. Sincer să fiu, personajul principal, Jason, m-a introdus cu adevărat în acțiune, care este una destul de simplă. Însă modul în care este prezentată este așa prețios și copilăros, încât o face să pară de 10 ori mai interesantă. Gândirea lui Jason m-a impresionat, poate profunzimea sa, poate simplitatea sa, sau poate modul în care autorul le-a împletit pe cele două, dând naștere unui personaj pe care mi-a fost imposibil să nu îl îndrăgesc. M-au atras foarte mult și schimbările lumii, doar erau anii '80, nu-i așa? Ce a ieșit din acest amestec? O super-carte!

Trebuie să recunosc, aș reciti-o oricând cu probabil aceeași plăcere. O carte de nota 10! Și cum să uit așa o carte!"

Aceasta este prima întâlnire din noul modul al clubului de lectură Fanbook dedicat literaturii contemporane, organizat de CSR Mindset și Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Clubul este deschis tuturor adolescenților care vor să citească o carte în fiecare lună. Dezbaterea din prima oră, între membrii clubului și criticul literar Cosmin Ciotloș, este preambulul pentru adevărata probă de foc a dialogului, întâlnirea din a doua oră cu autorii cărților propuse.

Dovada că tinerii citesc? Participanții la evenimentele lunare vin din 10 licee bucureștene, iar 50 dintre membrii clubului sunt implicați constant în organizarea întâlnirilor. Intrarea este liberă. Liceenii care vor să se înscrie în clubul de lectură Fanbook și să participe la toate evenimentele lunare din noul modul, care va avea loc până în iulie, pot trimite un mail pe adresele contact@csrmindset.ro sau anda.visan@humanitas.ro.