Luni, 20 martie, în eleganta sală a Teatrului Odeon, Radio România Cultural a premiat excelența în cultură, în cadrul celei de-a XVII-a edițiia Galei Premiilor Radio România Cultural. Prezentat de Daniela Ivanov și Dragoș Muscalu, gazde ale emisiunilor matinale ale postului, show-ul a avut multe momente emoționante, dar și inedite, precum cel de laudatio al domnului Victor Rebengiuc pentru colegul și prietenul său, Ion Caramitru, laureat al Premiului de Excelență.

GALA RRC 2017: Foto Alexandru DoleaFoto: Radio Romania Cultural

Premiile pe secțiuni:

Premiul pentru POEZIE ajuns la Svetlana Cârsteanpentru volumul Trado, împreună cu poeta suedeză Athena Farrokhzad și apărut la editura Nemira.

Premiul pentru PROZĂ i-a fost înmânat lui Radu Cosașu, de ministrul Culturii și Identității Naționale, Ionuț Vulpescu, pentru volumul Viaţa ficţiunii după o revoluţie, apărut la Editura Polirom.

Premiul pentru TEATRU i-a revenit regizorului Bobi Pricop și echipei sale, pentru spectacolul O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții după Mark Haddon, producție a Teatrului Național ,,I. L. Caragiale” din București.

Premiul pentru FILM i-a fost înmânat regizorului Cristi Puiu, pentru filmul Sieranevada.

Premiul pentru ARTE PLASTICE i-a fost decernat lui Alexandru Antik, pentru expoziția Viziuni în întuneric, de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, alături de publicarea cărţii de artist Alexandru Antik, Inventar (Editura Vellant, Bucureşti).

Premiul pentru ȘTIINȚE a ajuns la Aurora Simionescu, doctor în astrofizică, profesor asociat la Agenția Spațială Japoneză, JAXA, pentru că este prima persoană non-japoneză numită într-o poziție în cadrul acestei instituții.

Premiul pentru MUZICĂ a fost revendicat de trupa Byron, care a împlinit 10 de ani de la fondare. Este trupa care, la capitolul muzică românească, susține cel mai bine capitalul de muzică difuzabil la Radio România Cultural. In anul 2016 a lansat albumul aniversar Eternal return.

Premiul pentru EDUCAȚIE a fot obținut de Bursa de Valori Bucureşti lansarea online a unei extinse de educaţie financiară: www.fluentinfinante.ro.

Premiul pentru PROIECTE CULTURALE ȘI FESTIVALURI a ajuns la organizatorii Gărâna Jazz Festival, probabil cel mai apreciat și așteptat eveniment cu muzică jazz din țară și unul dintre cele mai importante festivaluri de jazz open-air din Europa Centrală şi de Est. În 2016 a sărbătorit 20 de ediții.

Au fost acordate și trei premii speciale:

Premiul de Excelenţă i-a fost decernat actorului Ion Caramitru.

Premiul Lux Mundi i-a revenit ătoarei Ada Solomon.

Premiul ''In memoriam Iosif Sava'' i-a fost acordat acordat pianistei Alexandra Dariescu.

A XVII-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural este un eveniment produs de Radio România Cultural, în parteneriat cu Odeon.

Înregistrarea evenimentului va fi difuzată de TVR 3, coproducătorul galei, duminica, 26 martie, de la ora 17:00, se arata in comunicatul Radio Romania Cultural.