Expozitia de fotografie "Lipatti Between Worlds" vernisata la Budapesta

de D.S.     HotNews.ro
Joi, 16 martie 2017, 15:02 Actualitate | Cultură


Expoziția „Lipatti Between Worlds” va fi vernisata în prezența muzicologului Monica Isăcescu, in data de 20 martie 2017, de la ora 19.00, la sediul ICR Budapesta. Expozitia va fi deschisa publicului în perioada 20 martie -17 aprilie, intrarea fiind liberă.

Expoziția reunește imagini inedite realizate de Dinu Lipatti (1917-1950). Fotografiile alb-negru recompun, asemenea unui joc de puzzle, atmosfera, mediul familial, personal, în care activitatea de pianist și compozitor a lui Dinu Lipatti s-a conturat și s-a desăvârșit. Imaginile, păstrate ca suport pe negative din sticlă, au fost prelucrate din punct de vedere tehnic și artistic cu ajutorul Școlii de Poetică Fotografică „Francisc Mráz” din București, se precizeaza in comunicatul remis Hotnews.ro.

Pianistul și compozitorul Dinu Lipatti a fost o personalitate care a marcat pianistica românească şi la nivel internațional. După ce a fost admis la Conservatorul din Bucureşti, în 1934, a participat la concursul internațional de pian din Viena. Impresionând audiența cu interpretarea sa, Dinu Lipatti a primit totuși doar premiul al doilea, ceea ce a făcut ca unul din membrii juriului, faimosul pianist francez Alfred Cortot, să părăsească juriul. Mai mult, acesta l-a invitat pe Lipatti la Paris să-şi continue studiile de pian la École Nationale de Musique. Printre profesorii francezi de la care a învăţat muzică se numără Paul Dukas și Nadia Boulanger, iar dirijoratul l-a studiat cu Charles Munch.

Pasionat de tehnică și dexteritate manuală, căutând precizia, exactitatea, perfecțiunea și dorind să surprindă lumea reală și imaginară ce-l înconjura, „de copil, Dinu a devenit un excelent fotograf, care-și developa cu minuțiozitate propriile clișee, frecventând magazine de specialitate și având acasă un adevărat arsenal de trepieduri, lămpi, cârpe negre, săruri și acizi. La un moment dat, prin 1930-1931, a fost cuprins de gustul construcției de aparate de radio." - povestește Valentin Lipatti, fratele artistului, în volumele Strada Povernei nr. 23 și Carnet pestriț.

În 2010, Școala de Poetică Fotografică „Francisc Mráz”, prin profesorii Francisc Mráz și Gyuri Ilinca, a avut o contribuție decisivă la recuperarea unui fond de 28 de diapozitive, rodul preocupărilor fotografice ale lui Dinu Lipatti. A fost vorba despre 17 plăci de celuloid în format 9 x 12 cm și de 11 plăci pe sticlă în format 6 x 9 cm, toate negative. Reproducerea lor s-a făcut prin fotografiere cu un aparat digital de mare rezoluție, ele fiind ilumitate prin transparență cu ajutorul unei mese optice translucide.

„Sensibilitatea lui Dinu Lipatti, rafinamentul său de pianist se transformă - cu fibre de subconștient - în modul în care fotografiază. Calea acestui subconștient a fost atât de eficientă încât ceea ce ar putea să pară o simplă fotografie de familie, se transformă într-un portret de grup plin de expresivitate și căldură.” (Francisc Mráz și Gyuri Ilinca – sursa: www.dinulipatti.org)

Expoziţia „Lipatti Between Worlds” este organizată în colaborare cu Asociaţia Opus şi cu sprijinul Şcolii de Poetică Fotografică „Francisc Mráz” şi al Radio România Muzical. Partener media: www.dinulipatti.org.

În continuarea vernisajului va fi proiectat filmul „Lipatti – Sonată pentru omul bun”,  acesta reprezintă un portret emoționant  al celui care a fost compozitorul, violonistul și pedagogul Dinu Constantin Lipatti. Documentarul aduce la lumină, din Arhiva bogată a TVR, interviuri antologice cu Florica Musicescu, cu Nadia Boulanger, cu cei doi biografi ai lui Lipatti, Grigore Bărgăuanu şi Dragoş Tănăsescu, cu Menuhin.

Proiectul face parte din seria de manifestări organizate de Institutul Cultural Român Budapesta pe parcursul anului 2017, în contextul aniversării a 100 de ani de la nașterea pianistului și compozitorului Dinu Lipatti.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

444 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Nu stiam (Joi, 16 martie 2017, 15:53)

    Alfabetix [utilizator]

    ca Dinu Lipatti a fost atat de pasionat de fotografie! Oare putem vedea undeva online expozitia?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by