Ion Caramitru a fost ales presedinte al Academiei Europene a Balcanilor

de D.S.     HotNews.ro
Joi, 2 martie 2017, 14:36 Actualitate | Cultură


Ion Caramitru in 2016, in Macedonia
Foto: TNB
Între 20-23 februarie 2017 a avut loc la Skopje, Macedonia, Simpozionul internațional "Hamlet and Europe - To be or not to be" și, totodată, reuniunea de constituire a Academiei Europene a Balcanilor (Academia Balkanika Europeana), al cărei președinte a fost ales Ion Caramitru, prin propunerea unanimă a membrilor fondatori ai acestui nou înființat for academic.

Inițiatorul ambelor evenimente este cunoscutul dramaturg, romancier şi scenarist macedonean Jordan Plevnes (autor, printre altele, al piesei CHIRIL ŞI METODIU, WHO ARE YOU?!, prezentată în premieră absolută la TNB, în cadrul Festivalului Internaţional NETA din 2015), totodată fondator (în 2007) și rector al Universității de Arte Audiovizuale (ESRA) din Skopje- prima universitate privată de arte audiovizuale din Macedonia.

În calitatea sa de Doctor Honoris Causa al acestei Universități (titlu decernat anul trecut), Ion CARAMITRU a susținut, în deschiderea simpozionului,  comunicarea cu titlul Hamlet și teatrul lumii în viața mea.
 
Membrii fondatori ai noii ACADEMII EUROPENE A BALCANILOR, reuniți într-o primă ședință prezidată de Ion Caramitru, au adoptat, cu acest prilej, în data de 21 februarie 2017, un document-manifest al acestui for, intitulat Declarația de la Skopje, document semnat de o serie de personalități marcante ale lumii culturale contemporane din 10 țări:

Jasmila Zbanic, regizoare de film, Marina Finci pictor și grafician, Gradimir Gojer
autor, regizor de teatru și poet, toți din Sarajevo, Bosnia Herțegovina
Nicolas Wieers , directorul Festivalului Balkan Trafik, Bruxelles, Belgia
Jean-Patrick Connerade, profesor la Imperial College London, Marea Britanie,  președintele Academiei Europene de Științe, Arte și Litere (EASAL),
Jordan Plevnes, autor, Rector al Universității de Arte Audiovizuale (ESRA), membru al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere și Alexandre Prokopiev, autor - din Skopje, Macedonia,
Branislav Micunovic, fost Ministru al Culturii din Muntenegru
Alek Popov, romancier şi Hristo Boytchev, dramaturg, Sofia, Bulgaria,
Atanasis Vistonitis, autor, Atena, Grecia,
Bashkin Shehu, scriitor şi Vaso Tole , compozitor, Tirana, Albania,
Ion Caramitru , fost Ministru al Culturii din România, președinte ales al Academiei  Europene a Balcanilor,
Svetlana Broz , autor și regizor de film, director al Gariwo și Vladislav Bajac , romancier și poet,  Geo poetika, Belgrad, Serbia.

Iată mesajul central al acestei Declarații, pe care o atașăm și integral, în traducere in limba romana:

”Ne apropiem de a șaisprezecea aniversare a Tratatului de la Roma, care a îndemnat popoarele libere să se reunească în jurul marelui proiect european. Ne amintim de celebra frază a lui Jean Monnet cu privire la nevoia de a reconstrui Uniunea Europeană pe o bază culturală. Acesta a fost obiectivul nostru din Skopje, când am reunit cercetători și artiști reputați, reprezentând zece state din regiune pentru a înființa Academia Europeană a Balcanilor.
Academia Europeană de Științe, Arte și Litere împreună cu Academia Europeană a Balcanilor susțin proiectul unei noi construcții europene bazate pe valori umaniste și culturale comune”.


Citeste mai multe despre   


657 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Bai nene, (Joi, 2 martie 2017, 15:26)

    breezer [utilizator]

    dar fara numiri nu se poate? Facem si noi niste concursuri, ceva...? D-aia ne invartim in jurul cozii, ca in mai toate functiile publice, se fac numiri, in loc sa se organizeze concursuri si sa se ocupe posturile pe baza de competenta si integritate. Halal!!


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version