Miercuri, 8 martie 2017, de la ora 18.30, la sediul Institutului Cultural Român, sunteti invitati pentru a-i aplauda pe Theodor Andreescu, Michael Carol Mihai Antal, Iulian Popovici și Sorin Spasinovici (violă). Cei patru virtuozi formează grupul „I quattro alti”, recunoscuți în țară și în străinătate drept „ambasadori neobosiți ai muzicii”, în adaptarea diferitelor genuri muzicale pentru violă.

Concert 'I quattro alti'Foto: ICR

Tânărul artist Theodor Antoniu Andreescu a fost recent selectat ca membru în Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO).

Concertul de pe 8 martie de la sediul ICR „I quattro alti” vă propune stiluri muzicale diverse, de la clasic la modern sau rock, adaptate pentru instrumentul violă. Repertoriul ales este dedicat publicului larg și cuprinde selecțiuni compuse de Astor Pantaleón Piazzolla, Georg Friedrich Händel, Antonín Dvořák, The Beatles, Grigoraș Dinicu, Consuelo Velázquez, Coldplay, Johann Strauss. Melodiile alese pun în valoare timbrul special, dar prea puțin cunoscut al violei. Aranjamentul muzical este realizat de Sorin Spasinovici.

Tinerii violiști sunt totodată membri ai asociației „Rute Muzicale”, iar cu ocazia lui 8 martie vor anunța, în premieră, un proiect internațional inedit: „EUYO meets the Professionals: Viola Edition!/ EUYO întâmpină profesioniștii: ediție de violă”.

„Ideea proiectului a pornit de la întâlnirea muzicală a doi membri ai Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene – Theodor Andreescu, membru curent din anul 2015 și Sorin Spasinovici, membru între anii 2013 si 2016 - cu doi membri ai unei orchestre profesioniste, respectiv ai Orchestei Naționale Radio. Michael Carol Mai Antal și Iulian Popovici sunt chiar șefii partidei de violă a acestei orchestre, astfel existând un schimb de experiențe, informații și formându-se o coeziune între ,,produsele" uneia dintre cele mai bune orchestre de tineret din lume și o orchestră profesionistă de prestigiu din România.„I quattro alti" lansează, astfel, o idee de proiect care poate fi folosită și în alte țări, de către alți membri EUYO, care ar dori un schimb de experiență cu muzicieni profesioniști”, spun Theodor Andreescu și Sorin Spasinovici.

Este, așadar, un proiect desfășurat în parteneriat cu EUYO și cu Institutul Cultural Român, un proiect itinerant, care propune concerte în țară și în străinătate. EUYO este un proiect muzical european, care reuneşte cei mai talentaţi muzicieni din toate ţările membre ale Uniunii Europene, sub bagheta unor dirijori de faimă internaţională, într-o orchestră care transcende barierele sociale, culturale, politice şi economice. Concertele şi turneele susţinute în întreaga lume, colaborarea cu personalități ale lumii muzicale şi nivelul excepţional de pregătire al muzicienilor au făcut din EUYO una dintre cele mai prestigioase orchestre ale lumii.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.