Deschiderea expozitiei "Miniaturile Psaltirii de la Dragomirna" va avea loc luni 6 martie ora 12, la UNAgaleria. O expozitie deosebita, care va avea in prim plan ilustratiile celui mai frumos manuscris miniat, realizat in Romania, in anul 1616. Expozitia prezinta facsimile realizate dupa paginile miniale ale "Psaltirii de la Dragomirna a Mitropolitului Anastasie Crimca" manuscris care a implinit anul trecut 400 de ani de existenta.

Expozitia "Miniaturile Psaltirii de la Dragomirna"Foto: Afis

La vernisajul expozitiei vor vorbi :

- Rector UNARTE Prof.univ. Dr. Catalin Balescu

- Maica Stareta, Stavrofora Macrina SĂUCINIȚANU va vorbi despre atelierul de pictură al mănăstirii Dragomirna, Mitropolit Anastasie Crimca.

- Pr. Prof. Dr. Ioan Moldoveanu, profesor specializat pe Istoria Bisericii Ortodoxe Romane, la Facultatea de Teologie din Bucuresti.

"Psal­ti­rea lui Anastasie Crim­ca ne arata, prin imbinarea co­loritului bizantin a elemen­telor spe­ci­fice neamului romanesc, ca Adevarul trebuie sa-L cautam spre cer, acolo unde El vietu­ies­te si ne asteapta pe fiecare dintre noi, sa nu mai cautam nici la apus, nici la rasarit".

Psaltirea de la 1616 a avut o soarta dificila O scurta, dar edificatoare biografie a preafericitului ctitor A­nastasie Crimca a fost pre­zen­tata de prof. Stefan Goro­vei. Crimca, scriitor de cancelarie, ostas, slujitor in preotie, episcop, mitropolit, ctitor de a­sezaminte sociale si bisericesti, a fost caligraf si miniaturist al Scriptoriului de la Dragomirna.

In cadrul expozitiei va fi prezentat un documentar despre Manastirea Dragomirna.

Expozitia va fi deschisa intre 6-17 martie, la UNAgaleria, str. G-ral. Budisteanu nr. 10. sect 1, Bucuresti.

Eveniment organizat si coordonat de Lector univ. dr. Elena Dumitrescu.