Isidore Isou - Performance lettrist de Lore Lixenberg si Frederic Acquaviva pe scena CNDB

de D.S.     HotNews.ro
Miercuri, 15 februarie 2017, 11:05 Actualitate | Cultură

Isidor Isou- performance lettrist
Foto: CNDB
Centrul Național al Dansului București (CNDB) deschide sezonul de spectacole în 2017 cu un eveniment în premieră națională, dedicat artistului francez de origine română Isidore Isou, fondatorul lettrismului.

Mezzo-soprana britanică Loré Lixenberg și compozitorul francez Frédéric Acquaviva vor prezenta câte un performance muzical inspirat de creațiile lui Isidore Isou în seara de joi, 23 februarie, de la ora 19.30, la Sala Stere Popescu din Bulevardul Mărășești 80-82.

La nivel mondial, Lixenberg și Acquaviva sunt singurii muzicieni care explorează acest teritoriu mai puțin cunoscut din extrem de prolifica activitate a lui Isidore Isou, unul dintre cei mai importanți și versatili artiști români ai secolului XX.

Recitalul artistei va include piesele Neige (1950), Cris pour 5.000.000 de juifs égorgés (1947), Recherches pour un poème en prose pure (1950), Opus aphonistique n°1 (1959) și Poème aphoniste à fonctionnelle (1984). Performance-ul live va fi prefațat de o proiecție video a unui extras de două minute dintr-un film documentar de Orson Welles intitulat „Around the World in Saint-Germain des Prés”,  filmat la Librairie Fischbacher, Paris, 1955, cu Isidore Isou, Maurice Lemaître, Jacques Spacagna și Orson Welles.

Actul al doilea al serii prezintă Symphony n°4 : Juvenal,  compusă de Isidore Isou în 2001. Piesa este orchestrată și realizată în 2003 de Frédéric Acquaviva, care o va spațializa live pe microfoane multiple, pe scena de la CNDB. Performance-ul include vocea lui Isidore Isou, pe solista Maria Faustino și corul lettrist compus din Jean-Baptiste Beck, Silva Gabriela Béju, Alain Bertaud, Nicole Brenez, Broutin, Jacques Chaumeix, Camille Cholain, Catherine Cousin, Lucienne Deschamps, Maria Faustino, Sylvain Monségu, Eric Monsinjon, Francois Poyet, Helene Richol, Marie-Thérèse Richol-Müller, Woodie Roehmer, Roland Sabatier, Jean-Louis Sarthou, Frédéric Studeny, Dany Tayarda.

Coordonatorul proiectului la CNDB este cercetătorul și criticul de artă Igor Mocanu.

Isidore Isou este fondatorul lettrismului, un curent artistic, ideologic şi filozofic lansat la finele anilor ’40 la Paris, ca reacţie critică la adresa dadaismului, suprarealismului și a celui de-al Doilea Război Mondial. Artistul s-a născut pe 29 ianuarie 1925 la Botoşani. La începutul anilor ’40, Isidore Isou și-a petrecut o scurtă perioadă la Bucureşti, ca jurnalist de avangardă. Aici a publicat revista Da, în colaborare cu Serge Moscovici. Publicaţia a fost interzisă chiar de la apariţie. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, artistul s-a refugiat în Franța. Puţin cunoscută în România, activitatea artistică şi teoretică desfăşurată de Isidore Isou până în 2007, la moartea sa, acoperă aproape toate domeniile creaţiei şi gândirii umane: literatură, film, arte vizuale şi performative, filozofie, economie politică, ştiinţe. Teoriile lui Isou au determinat către finele anilor ’60 apariţia altor curente radicale, precum Situaţionismul internaţional, prin influenţa exercitată asupra unor autori precum Guy Debord sau Gil J. Wolman.

Lettrismul este un curent artistic, ideologic şi filozofic lansat de Isidore Isou la finele anilor ’40 la Paris. Lettrismul continuă și critică dadaismul și suprarealismul și își ia ca unitate de bază litera, eliberată de con­strângerile cuvântului și sensului. Inițial curentul și-a pro­pus o poezie fonetică, ulterior s-a radicalizat pornind de la poezia afo­nistă, mentală, mută, infinitezimală, imaginară, inimaginabilă, până la o poezie supra­tem­porală, scrisă de toţi.

Biletele costă 35 de lei, preț întreg, sau 20 de lei, preț redus, și se pot achiziționa online, de pe www.kompostor.ro, sau de la sala Stere Popescu înainte de începerea spectacolului.

În luna februarie elevii de la Colegiul Național I.L. Caragiale și studenții de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu sunt așteptați la spectacole pe baza carnetului de elev sau student, având intrarea liberă în limita locurilor disponibile.


Citeste mai multe despre   272 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version