Avand in vedere rezultatele obtinute pe cele trei coordonate, confirmate in ultimii ani - spectacole, documentare și educație artistică - CCentrul National al Dansului Bucuresti (CNDB) anunta pentru 2017 un an al dialogului cu publicul.

Coregrafie de grup - LIKE CNDB 2016: credit Alina Usurelu Foto: CNDB

„CNDB este locul unde lucrurile se fac împreună, unde artiștii și publicul se întâlnesc pentru dialog. Veți observa la CNDB o mare diversitate de idei și de mijloace de expresie, dar cel mai important lucru, marca noastră, rămâne autenticitatea actului artistic. CNDB devine cadrul în care dansul contemporan se exprimă, dialoghează, ia contact critic și direct cu publicul.” spune Vava Ștefănescu, managerul instituției. Ea adaugă: „Ne-am propus să ne fidelizăm publicul și să cucerim generația tânără, să dezvoltăm gândirea critică în raport cu dansul contemporan și sincretismul artistic, dar și să oferim un fundament prin educație și documentare.”

Spectacole

Primul spectacol al anului este deja programat pe 23 februarie, de la ora 19.30. Este, de fapt, o seară dedicată artistului francez de origine română Isidore Isou, fondatorul lettrismului, care va conține un film și două performance-uri muzicale cu/despre Isou, dintre care unul în premieră în România. Cu această ocazie publicul îi va cunoaște pe mezzo-soprana britanică Loré Lixenberg și compozitorul francez Frédéric Acquaviva.

Luna martie la CNDB înseamnă a patra ediție a festivalului Like CNDB, cu spectacole în fiecare zi de miercuri până duminică la sala Stere Popescu și o extindere și în alte spații culturale din București. Programul complet în curând la http://www.cndb.ro/festival-like-cndb iar biletele se pot achiziționa și online pe kompostor.ro

Imediat după festivalul Like, CNDB găzduiește deja tradiționalul mini-festival News from Polska, programat între 31 martie și 7 aprilie.

În 2017 la CNDB se vor prezenta două producții noi semnate de Farid Fairuz și Simona Deaconescu, iar anul se va încheia cu o premieră de talie internațională care se va prezenta în colaborare cu Institutul Francez, cu ocazia Premiilor CNDB 2017.

În 2017 are loc și prima ediție RE//Dance, Bienala Regională de Coregrafie, după ediția pilot din noiembrie 2016 - toate detaliile vor fi publicate pe cndb.ro și pe www.regionalchoreographybiennale.com. Bienala va avea loc în luna noiembrie, și va fi prefigurată de evenimente în august, printre care și o tabără de creație și pregătire pentru dansatori și coregrafi profesioniști. Se anticipează patru săptămâni de evenimente cu patru coregrafi invitați, inclusiv Zacharias Siegmar, care s-a născut și a crescut în România, a studiat în Germania, Marea Britanie și Olanda și trăiește cu familia la Berlin.

Documentare

La granița dintre munca de cercetare și spectacol se află o inițiativă care proiectează identitatea națională a dansului contemporan românesc și îi dă o dimensiune cu adevărat internațională, pe axa București-Berlin-New York. Se lansează catalogul de cercetare Iris Barbura, un proiect expozițional și performativ al Centrului Național al Dansului București în colaborare cu Alexander und Renata Camaro Foundation Berlin și Institutul Cultural Român. Seria de evenimente va avea loc în fiecare din cele trei metropole și va cuprinde spectacol, lansare de carte și expoziție. Primul eveniment din serie va avea loc la Berlin pe 27 aprilie a.c., când va fi vernisată expoziția documentară dedicată dansatoarei și coregrafei Iris Barbura, însoțită de lansarea catalogului expozițional și prezentarea spectacolelor „Tribute to Iris Barbura” și solo-ul „Iris”, ambele în coregrafia dansatoarei și coregrafei americane Beth Soll, fostă elevă a lui Iris Barbura, invitată de CNDB în acest proiect. Următoarele evenimente sunt programate la București și New York în perioada septembrie- octombrie 2017.

Educație artistică

Cursurile CNDB dedicate amatorilor și profesioniștilor vor continua pe tot parcursul 2017 și debutează cu sesiunile conduse de Simona Paraschivu și Catrinel Catană, începând din 13 și, respectiv, 14 februarie cursurile pentru copii cu vârste cuprinse între 9 și 11 ani (Simona) și 6 și 8 ani (Catrinel). Din 14 februarie, coregrafii Andreea Novac și Paul Dunca desfășoară prima ediție din 2017 a succesului Totul pentru endorfine, un format propus de Mihaela Dancs.

CNDB își propune să continue în 2017 Selecţia de Proiecte din domeniul coregrafic. Startul oficial al selecției se va da odată cu primirea avizului de la Ministerul Culturii. Selecția se adresează profesioniştilor din domeniul dansului contemporan, persoane fizice sau juridice: coregrafi, dansatori, profesori, teoreticieni, critici, operatori culturali, fundaţii, asociaţii de profil şi alte entităţi de drept public sau de drept privat cu activitate în domeniul de referință. Criteriile, similare celor din 2016, data limită de depunere a propunerilor și toate detaliile vor fi publicate pe cndb.ro și anunțate transparent în timp util.

De asemenea, CNDB va anunța în cel mai scurt timp detaliile despre artiștii asociați și, cu ocazia festivalului Like, relansarea concursului de scrieri #vazutlaCNDB. Iar pentru promovarea dansului contemporan în rândul generațiilor Y și Z, CNDB va invita în fiecare lună elevii și studenții de la un liceu și o facultate să participe gratuit la oricare dintre evenimentele anunțate, cu excepția cursurilor, în limita locurilor disponibile. Astfel, în luna februarie elevii de la Colegiul Național I.L. Caragiale și studenții de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu sunt așteptați la spectacole pe baza carnetului de elev sau student.