Virtuozitatea lui Paganini la contrabas este propunerea pe care o face publicului contrabasistul de origine română Petru Iuga, care va prezenta la Sala Radio miercuri, 14 decembrie, de la ora 19.00, un concert în care, alături de Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Tiberiu Oprea, va interpreta Fantezia Moise, variaţiuni pe o temă de Rossini, în varianta pentru contrabas şi orchestră de N. Paganini şi Variaţiuni pe o temă Rococo, op. 33, în varianta pentru contrabas şi orchestră de P. I. Ceaikovski.

Contrabasistul Petru IugaFoto: Orchestrele si Corurile Radio

În partea a doua a concertului va putea fi ascultată Serenada în Do major pentru orchestră de coarde, op. 48 de P. I. Ceaikovski.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro .

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com .

În prezent Petru Iuga este profesor la Universitatea de Muzică şi Arte din Mannheim, Germania.

A început studiile muzicale în ţara natală, România, iar mai apoi a fost selecţionat de către Yehudi Menuhin să ia parte din "Academia Internaţională de Muzică Menuhin" din Gstaad, Elveţia. Au urmat cursurile Facultăţii de Arte din Berna şi ale Conservatorului Naţional Superior de Muzică din Paris. După terminarea studiilor a devenit membru al Ansamblului Orchestral din Paris şi şef de partidă în Orchestra de Cameră München. Deasemenea în aceeaşi perioadă Petru a fost cotrabasist solo invitat cu Orchestra Simfonică din Londra.

A câştigat numeroase premii la concursuri internaţionale dintre care amintim, premiul I la Concursul Internaţional de Contrabas din Markneukirchen, Germania (1999) şi premiul I la Concursul Internaţional de Contrabas din Capbreton, Franţa (2001).

Petru Iuga a fost solist alături de orchestre importante din Europa, iar în 2009 a înregistrat un CD alături de Carmina Quartet.