A avea un film la Oscar este nu numai un proiect artistic, ci si unul politic si tarile care au inteles acest lucru au stiut sa puna in miscare instrumente institutionale si financiare pentru asta, afirma ministrul Culturii, Corina Suteu, intr-o declaratie acordata Agerpres.

Corina SuteuFoto: Agerpres

Corina Suteu este prezenta in aceste zile la Making Waves-New Romanian Cinema, care are loc intre 1 si 8 decembrie la Jacob Burns Film Center, din apropierea orasului New York.

"Cred ca ar fi bine ca urmatorul guvern si urmatoarele administratii din Romania, acele care vor urma incepand cu acest an, sa se preocupe de acest subiect, pentru ca este unul extrem de important. A avea un film la Oscar, a intra pe lista scurta a filmelor selectate ca filme straine pentru Oscar este nu numai un proiect artistic, este si un proiect politic si tarile care au inteles asta au stiut sa puna in miscare instrumente institutionale si financiare pentru asta. As fi facut-o si eu, daca as fi avut timpul necesar, dar cred ca e un lucru care trebuie spus", a punctat Suteu.

Referindu-se la Cristi Puiu, al carui film "Sieranevada" candideaza anul acest la Oscarul pentru cel mai bun film strain, Corina Suteu a apreciat ca regizorul roman "este, cu siguranta, unul dintre creatorii cei mai puternici ai noului val".

"El este cel care a creat de fapt aceasta spargere de bariere in momentul in care, in anii 2000, a venit cu 'Marfa si banii' si a revolutionat complet estetica in care filmul romanesc de pana atunci exista. A propus un nou stil, a propus un nou univers estetic, a propus un nou univers scenaristic si o noua lectura a realitatii in felul in care si-a compus filmele. Cred ca toate astea fac de fapt secretul - tot timpul lumea intreaba care este secretul ca noul val din cinematografia romaneasca a avut acest succes international. Ei bine, secretul e simplu. Pur si simplu a existat acest grup de oameni extrem de talentati, cu o forta creatoare particulara, care au convins publicul de peste tot prin ceea ce au facut. Care au interesat, care au emotionat, care au facut ca acest public sa reactioneze. Si Cristi Puiu este unul dintre acesti creatori extrem, extrem de puternici", a subliniat Corina Suteu.

In opinia ministrului Culturii, cinematografia romaneasca (...) a avut un impact asupra comunitatilor interesate de filmul european, dar si de filmul romanesc in general, iar in Statele Unite a devenit, in ultimii 10-11 ani, un adevarat subiect de discutie pentru cercurile artistice.

"Prin cinematografie s-a nascut un adevarat interes pentru intreaga arie creativa si culturala din Romania si acesta a fost motivul pentru care eu am declarat ca cinematografia este in mandatul meu o prioritate, lucru care in mod traditional, poate Ministerele Culturii in politicile lor publice declara mai degraba patrimoniul sau creatia contemporana, dar cinematografia e rar sa fie o prioritate. Ei bine, eu am considerat ca trebuie sa fie o prioritate, tocmai pentru ca institutional, administrativ si legislativ eram inapoiati fata de calitatea extraordinara a creatiei din Romania", a spus Suteu.

Ea a sustinut ca "impactul asupra comunitatilor din SUA este foarte important".

"Asta fiindca, cu siguranta, filmele romanesti au adus o anume citire a realitatii care a interesat atat la New York, unde avem un public foarte cosmopolit, avem foarte multa diaspora romaneasca, dar si aici, la Jacob Burns Film Center, unde este un public eminamente american cu orientari in general as putea spune de dreapta, pentru ca este o zona extrem de bogata din apropierea New York-ului si am avut o confruntare cu un public foarte diferit, dar care, an de an, in ultimii cinci ani s-a fidelizat fata de noul film romanesc si cred ca asta este foarte bine, pentru ca am dezvoltat o curiozitate pentru o zona din Europa si pentru creativii din Romania", a mai spus Corina Suteu.

Intrebata in ce masura un public de stanga nu ar fi interesat de acest festival, ministrul Culturii a precizat ca a folosit "un termen nepotrivit", respectiv "public de dreapta", in dorinta de a sublinia ca la Jacob Burns, unde exista un public predominant conservator, republican prin traditie, Festivalul Making Waves are acelasi succes.

"E interesant ca, desi la Lincoln Center, unde exista un public extrem de cosmopolit, newyorkez, cu un totul alt profil cultural, cu un cu totul alt background, cu o cu totul alta pregatire, cu un cu totul alt tip de asteptari, Festivalul filmului romanesc a avut un succes extraordinar, dar si la Jacob Burns, unde avem un public mai conservator, republican prin traditie, un public de o anumita medie de varsta extrem de ridicata, pentru ca este un public american si un public de oameni care in general au orientari de dreapta in mod special, deci e o comunitate foarte diferita de cea din New York, nu e neaparat o comunitate democrata, Festivalul are acelasi succes. Deci, el se adreseaza, cred eu, unui public extrem de divers si asta gratie faptului ca, pur si simplu, prezinta filme cu o calitate artistica deosebita", a precizat Corina Suteu.

Ministrul roman al Culturii, Corina Suteu, fondatoarea Making Waves - New Romanian Cinema, promotor al cinematografiei romanesti in SUA, participa la editia din acest an a festivalului. Making Waves - New Romanian Cinema aduce in SUA cele mai bune filme ale anului - "Bacalaureat", "Sieranevada", "Ilegitim" si "Inimi cicatrizate".