Ministerul Culturii a transmis Parlamentului o lista de amendamente la OUG privind ''Cumintenia Pamantului'', Executivul cerand Legislativului ca donatiile pentru achizitionarea sculpturii sa poata fi restituite pana la 31 decembrie 2017 pe baza de cerere scrisa, anunta Mediafax.

Cumintenia PamantuluiFoto: Mediafax

Ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Ciprian Bucur, a transmis Camerei Deputatilor, prin intermediul unei scrisori, lista amendamentelor la OUG privind achizitionarea Cuminteniei Pamantului - act normativ aflat pe agenda comisiilor de specialitate din Camera Deputatilor - aprobate de Guvern in sedinta din 16 noiembrie.

Potrivit acestora, conditiile, procedura si termenele pentru restituirea sumelor donate se stabilesc prin hotarare de Guvern pana cel mai tarziu la dat ade 30 iunie 2017, urmand ca restituirea efectiva a sumelor donate conform OUG sa se realizeze pana cel tarziu la 31 decembrie 2017.

Forma initiala a OUG prevedea ca procedura, conditiile si termenele pentru restituiorea sumelor se stabilesc prin hotarare a Guvernului pana cel mai tarziu la data de 31 decembrie 2016.

In plus, Guvernul vrea ca persoanele fizice sau juridice care au donat si care doresc restituirea sumelor sa isi exprime in scris aceasta optiune catre Ministerul Culturii, in termen de 40 de zile de la intrarea in vigoare a legii. Cei care nu vor face acest demers sau donatorii care nu vor putea fi identificati pana la finalul lui 2017 vor ramane fara bani - donatiile se vor face venituri la bugetul de stat.

Totodata, Executivul prevede infiintarea Fondului Brancusi care va fi gestionat de catre Administratia Fondului Cultural National, institutie publica aflata in subordinea Ministerului Culturii, in vederea achizitionarii de opere de arta contemporana si bunuri culturale apartinand patrimoniului cultural mobil. Infiintarea acestuia este motivata prin ''numarul mare de donatii inregistrate'' si prin ''lipsa unei strategii de achizitie de arta de catre stat''. Amendamentele Guvernului se refera si la modul de functionare al Fondului.

Ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, a declarat miercuri, dupa sedinta de Guvern, ca nu au fost alocate fonduri pentru cumpararea sculpturii Cumintenia Pamantului la aceasta rectificare operata de Executiv deoarece nu exista baza legala pentru acest lucru.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Executivului, Liviu Iolu, a explicat de ce, pe 12 octombrie, a anuntat adoptarea unei ordonante de urgenta in acest sens, care nu a mai fost publicata in Monitorul Oficial.

"Nu a mai ajuns la Monitorul Oficial pentru ca, intre timp, au fost sesizate probleme de constitutionalitate de catre Consiliul Legislativ, motiv pentru care s-a hotarat sa se trimita amendamente la proiectul de lege aflat in Parlament pentru aprobarea OUG. Acele amendamente sunt, practic, aceleasi lucruri care se aflau in ordonanta de urgenta. Au fost decizii ale Curtii Constitutionale care s-au referit la aceasta problema - in momentul in care exista in faza avansata de adoptare un proiect legislativ nu mai poti veni cu o noua ordonanta de urgenta care sa-l modifice", a precizat Iolu, care a adaugat ca, in acest moment, este asteptata decizia Parlamentului.