Pedro Arturo Aguirre ne prezinta cu mult umor faptele si vorbele marete „pregatite“ de-a lungul istoriei de mintile cuprinse de febra cultului personalitatii. Nero, Napoleon, Hitler, Stalin, Kim Ir-sen, Ceausescu si multi altii constituie un inepuizabil material de studiu si o buna provocare de a face haz de necaz.

Istoria megalomanieiFoto: Hotnews

​«Ma plictisesc. Tu nu?» l-a intrebat presedintele Republicii Centrafricane, Jean-Bédel Bokassa, pe tovarasul sau din Gabon, Omar Bongo. «La ce te referi?» a intrebat conducatorul gabonez. «La faptul ca puterea, asa cum este ea, plictiseste. Suntem de multi ani presedinti si plictiseala ma consuma. Pe tine nu?» «Pai, nu.» «Serios? Știi? O sa fac ceva maret. O sa-i pun pe toti pe roate, o sa vezi. O sa devin Napoleon al Africii!» «Mai, sa fie, Jean-Bédel! Ia-o usor! Vino in Gabon si-ti fac rost de o sotie noua, ca data trecuta. Sau cere-i lui Ceausescu sa-ti trimita o alta romanca, daca tot iti plac atat de mult europencele.» «Nu, prietene. O sa vezi ce-am pregatit!» - Pedro Arturo Aguirre

Pedro Arturo Aguirre, scriitor si profesor, s-a nascut in 1963 in Ciudad de México. De-a lungul timpului, a semnat sute de eseuri si articole pe teme istorice si politice in publicatii precum Etcétera,Bucareli 8,Nexos,Diálogo y Debate,El Huevo, Gobiernos,Examen,Viceversa,Nueva,Voices of Mexico si a fost directorul revistei Voz y Voto. Este autorul unor volume precum Elecciones y política en Francia: de Charles Gaulle a Jacques Chirac,Ocho en la cumbresauLa alternativa socialdemócratica. Este, de asemenea, coautorul unor lucrari, printre care Sistemas políticos, partidos y elecciones: estudios comparados,La Unión Europea: Evolución y perspectivas, Asia Oriental: desarrollo y democracia,Una reforma electoral para la democraciayConsolidación democrática y gobernabilidad en América Latina. Coordoneaza colectia de eseuri Los sistemas políticos y electorales contemporáneos, publicata de Instituto Federal Electoral. A fost directorul revistei Voz y Voto. A tinut prelegeri despre sistemele politice si guvernele contemporane la Universidad Iberoamericana (1994-1997). A fost profesor invitat la numeroase institutii academice: UNAM, ITAM, Universidad de Guadalajara, Universidad de Colima.