​Asociatia Terapie Comportamentală Aplicata (ATCA) a organizat weekendul trecut, în colaborare cu Universitatea din Bucuresti si Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, workshop-ul international ABA sustinut de către autorii cărtii „Applied Behavior Analysis", John Cooper, Timothy E. Heron si William Heward, cu ocazia lansării traducerii acesteia în limba română.

Lansare Analiza aplicata a comportamentuluiFoto: ATCA

„Este un privilegiu acest parteneriat cu ATCA. Ne dorim sa apropiem facultatea de asociatii”, a spus în deschiderea evenimentului de lansare prof. univ. dr. Florin Verza, prodecan al Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei din Bucuresti.

Această carte este primul text academic de terapie comportamentala aplicata in limba romana, fiind necesară oricărui specialist care lucrează în domeniu. „Este însă o carte utilă si celor care lucrează cu copii tipici, în scoli de masă. Lucrarea este de asemenea primul pas în dezvoltarea unui viitor program de formare în limba română în domeniul analizei comportamentale”, a declarat presedintele ATCA, Anca Dumitrescu.

Cartea lansată duminică este la a doua editie si a fost actualizată de-a lungul timpului cu informatii si tehnici noi de interventie. „Este una dintre cele mai onorante zile ale carierei noastre. Este un privilegiu ca profesionisti din altă tară, din alta limbă, să considere munca noastră atât de valoaroasă încât să fie tradusă”, potrivit lui William Heward, profesor emerit in educație la Universitatea de Stat Ohio (SUA), unul dintre autorii cărtii, prezent la lansarea care a avut loc la Bucuresti. Celor care solicită aplicarea ABA în cazul copiilor cu tulburări din spectrul autist, expertul tine să le explice că în ABA există metode diferite, toate dovedite stiintific. „Ceea ce face ABA este să ofere strategii. Include o filosofie si principii de bază prin care educatorii pot crea interventii pentru probleme specifice pe care le au cu elevi tipici sau cu tulburari din spectrul autist”, a mai explicat William Heward.

La evenimentul de lansare au fost prezenti peste 500 de experti români în domeniu, care au participat la workshop-urile sustinute de cei trei autori americani de-a lungul zilei.

Despre ATCA

Asociaţia Terapie ComportamentalăAplicatăseimplică în recuperarea copiilor cu autism din anul 2008. Anca Dumitrescu, preşedintele ATCA, este primul specialist dinRomânia acreditat înanalizaaplicată a comportamentului (Board Certified Behaviuor Analyst), singura metodăcare s-a dovedit eficientăştiinţificîn recuperarea copiilor cu tulburari din spectrul autist. Din 2015, ATCA este acreditată furnizor de servicii de formare continuă (ACE provider tip 2) de către BACB – instituţie ce acreditează practicienii ABA în lume. 100 de copii sunt inclusi în programe de terapie în centre sau la domiciliu. Organizaţia oferă cursuri gratuite pentru instruirea părinţilorşi a cadrelor didactice pentru a şti cum interacţioneze cu aceşti copii speciali si pentru a-i ajuta să se integreze cât mai bine, dar şi traininguri în ţară pentru terapeuţi, cadre didactice şi părinţi.