Marţi, 22 noiembrie, ora 19.00 sunteti asteptati la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) la o seară japoneză dedicată romanului Enigma Rikyū de Kenichi Yamamoto, roman câştigător al prestigiosului premiu literar Naoki în 2009, ce aduce în prim-plan viaţa şi moartea, prin ritualul seppuku, a marelui maestru de ceai Sen no Rikyū. La eveniment vor vorbi doamna Mayo Nishiike, ataşat cultural al Ambasadei Japoniei în Romania, Dana Pîrvan-Jenaru, critic literar, Doru Căstăian, profesor şi editor Bookhub.ro şi Şerban Georgescu, coordonatorul Centrului de Studii Româno-Japoneze "Angela Hondru" din cadrul Universităţii Româno-Americane.

Enigma Rikyu, de Kenichi YamamotoFoto: Librariile Humanitas

În partea a doua a întâlnirii, vom recrea în librăria Humanitas, atmosfera dintr-o cameră de ceai japoneză. Demonstraţia de ceremonia ceaiului pe tatami va fi realizată de Andreea Stanca cu participarea extraordinară a doamnei Sachiko Ishii, soţia ambasadorului Japoniei în România. Moderatorul serii va fi Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.

„O carte de un suspans demn de un thriller şi, în egală măsură, cu o atmosferă subtilă.“ La Croix

La 28 februarie 1591, lui Sen no Rikyū, cel mai mare maestru de ceai al epocii sale, i se ordonă de către Toyotomi Hideyoshi să se sinucidă; acesta se supune şi îndeplineşte ritualul fatal. Enigma seppuku-ului său, cu substraturi politice, afective, dar mai ales estetice, a incitat imaginaţia vreme de secole şi a inspirat mai mulţi scriitori şi cineaşti niponi, fără a-şi găsi până acum un răspuns definitiv. Kenichi Yamamoto ne oferă o impresionantă interpretare documentată a istoriei acestui seppuku şi construieşte un personaj sofisticat, dispus la orice sacrificiu pentru atingerea unei frumuseţi efemere caracterizate prin simplitate, linişte şi naturaleţe.

„Lecţia pe care voise să i-o dea era că nu poţi face universul să se mişte după cum îţi trăsneşte ţie! Ceea ce punea lumea în mişcare nu erau doar puterea militară şi banii. Lucrurile frumoase aveau şi ele forţa lor, capabilă să cutremure universul. Nu doar obiectele scumpe chinezeşti sau ustensilele faimoase pentru chanoyu sunt frumoase, ci şi bobocii de camelie ce dau viaţă unei tokonoma peste care a trecut timpul…moliciunea sunetului apei calde din kama, asemănător foşnetului vântului prin ramurile pinilor… yūgen-ul suprafeţei unui chawan negru raku, ţinut în mână în semiobscuritatea unei mici încăperi… Alături de un bol de ceai, astfel de elemente de frumuseţe simplă emană împreună linişte şi forţă.“ Kenichi Yamamoto, Enigma Rikyū.

Kenichi Yamamoto (1956-2014) s-a născut, a studiat şi a trăit în Kyōto. După ce şi-a luat diploma în estetică şi teoria artei la Universitatea Dōshisha şi după o carieră în jurnalism, a devenit romancier în ultima parte a vieţii, bucurându-se între 2002 şi 2014 de o deosebită popularitate datorită romanelor sale istorice bazate pe ample cercetări documentare. În această perioadă a publicat peste douăzeci şi cinci de cărţi, în majoritate romane, dar şi volume de eseuri. Apărut iniţial în foileton între iulie 2006 şi iunie 2008, romanul de faţă, cu titlul original Rikyū ni tazuneyo (Întrebaţi-l pe Rikyū, 2009), a cunoscut un succes fulminant în Japonia, fiind tradus în mai multe limbi. Atât romanul anterior, Katen no shiro (Castelul Zeului focului), distins cu Premiul Seichō Matsumoto în 2004, cât şi Enigma Rikyū, recompensat cu Premiul Naoki în 2009, au fost ecranizate în regia lui Mitsutoshi Tanaka.

Evenimentul este realizat în parteneriat cu Centrul de Studii Româno-Japoneze "Angela Hondru" din cadrul Universităţii Româno-Americane. Accesul la eveniment este gratuit şi se face în baza unei rezervări pe eventbook.ro