Sambata, 19 noiembrie ora 11, la standul editurii Curtea Veche organizat la Gaudeamus (ROMEXPO, Cupola Centrala) se lanseaza o carte scrisa la 18 maini de jurnalisti si fotoreporteri dupa un desant in satul din Secuime unde s-a nascut Gheorghe Doja. Volumul aparut in versiune romana si maghiara se intituleaza Dalnic. Istorii nespuse din satul lui Doja/Dalnok felfedezese.

Coperta volumului DalnicFoto: Hotnews

Au realizat reportaje Andreea Pora, Liviu Iolu, Ruxandra Hurezean, Marius Cosmeanu, Mona Dirtu, T.Koos Imola. Volumul este coordonat de Brindusa Armanca si Gazda Arpad, iar imaginile ii apartin lui Biro Istvan.

"Am rascolit satul, am batut la porti sa vedem conacele paraginite si miraculoasele lor parcuri, unde troneaza arbori seculari Gynko Biloba, am bantuit prin cimitirul de pe deal, am fost la biserica reformata si am asistat nu doar la slujba de duminica, ci si la lucrarea ciocanitoarei care descojea streasina clopotnitei, am gustat painea cu cartofi, slana si ceapa rosie, precum si kurtos-ul cu nuci si vanilie mai bun aici ca oriunde, am fotografiat si am filmat statuile masive ale lui Doja, am vizitat muzeele secuilor si mofetele cu legende, ne-am infruptat din memoria locului in intalniri cu husarii costumati adecvat, cu taranii care isi etalau cosurile de cartofi, ceapa si dovleci la sarbatoarea recoltei, cu primarul care e si azi bucuros ca Dalnicul a devenit independent de comuna invecinata, Moacsa, prin vointa oamenilor exprimata in referendumul din 2003", este descris in prefata experimentul jurnalistic.