A 23-a editie a Targului international de carte Gaudeamus isi deschide, joi, portile la Romexpo, avand ca invitat de onoare, de data aceasta, China. La doi ani dupa ce invitat de onoare a fost Rusia si in contextul politic international de acum, invitatia speciala acordata Chinei a starnit ironii in mediile culturale si editoriale romanesti, unele edituri participand anul acesta inclusiv cu volume despre situatia din Tibet sau incalcarea drepturilor omului in Republica Populara. Pe de alta parte, editurile saluta, oficial, participarea Chinei, care are rezervat un spatiu mare in Pavilionul Central de la Romexpo.

Guvernarea Chinei, de Xi JinpingFoto: china.org.cn

De ce China?

Gaudeamus are invitati de onoare incepand din 2010. Mai intai a fost Belgia prin Delegatia Valonia Bruxelles, dupa care au primit acest statut Italia, Republica Moldova, Grupul Tarilor Nordice (Suedia, Danemarca, Norvegia, Finlanda), Rusia (in 2014), Grupul Ambasadelor, Delegatiilor si Institutiilor Francofone din Romania. Anul acesta a venit randul Chinei.

  • Comparativ, al doilea mare targ de carte organizat in Romania, Bookfest (eveniment al editorilor), a avut ca invitati de onoare, in ultimii ani, tari preponderent europene: Spania, Ungaria, Franta, Germania/Austria/Elvetia, Polonia, Cehia si Israel.

Organizatorul Gaudeamus, Radio Romania, spune ca la editia a 23-a a targului China va avea cel mai mare stand ocupat pana acum de vreun invitat de onoare, avand mai multe zone de expunere (2000 de titluri) si un spatiu propriu de evenimente. Acolo vor fi organizate evenimente de tip profesional, dezbateri, iar cinci scriitori importanti din China vor fi prezenti la targ. Printre volumele lansate - "Guvernarea Chinei", volum al presedintelui chinez Xi Jinping. Detalii aici

Radio Romania declara ca decizia de a acorda Chinei statutul de invitat de onoare ii apartine si vine la capatul unui proces de selectie inceput anul trecut. RRA pune insa aceasta decizie in contextul unor contacte la nivelul autoritatilor romane: "Anul acesta, semnarea Memorandumului din luna mai, intre Radio Romania si Administratia de Stat pentru Presa, Publicatii, Radio, Film si Televiziune din China a primit girul Consiliului de Administratie. Ulterior, pentru aspectele concrete ce tin de participarea la targ, a fost incheiat cu partea chineza un contract standard de participare la Gaudeamus."

Organizatorul noteaza si faptul ca Romania - nu singura, ci alaturi de alte 15 tari din Europa Centrala si de Est - a avut statutul de invitat de onoare la Targul international de carte de la Beijing, din august a.c.. "Participarea Romaniei la Beijing a fost rezultatul unor demersuri comune ale Institutului Cultural Roman si ale Ministerului Culturii. De altfel, cele doua proiecte - Romania invitat de onoare la Beijing, respectiv China Invitat de onoare la Gaudeamus - au facut obiectul a doua memorandumuri de intelegere semnate in luna mai cu reprezentantii Administratiei de Stat pentru Presa, Publicatii, Radio, Film si Televiziune din China."

UPDATE 16 nov.: Pe de alta parte, MAE arata, intr-o declaratie transmisa ca raspuns la intrebarile HotNews.ro, ca participarea Chinei la Gaudeamus e rezultatul unor demersuri ale Ministerului Culturii, ICR si SRR:

  • "Dezvoltarea relatiilor culturale si diplomatia culturala reprezinta instrumente importante de promovare a politicii externe pe care Romania le-a dezvoltat constant in raport cu toate statele. Aceste instrumente se concretizeaza in baza unor acorduri si proiecte bilaterale derulate atat de Ministerul Afacerilor Externe, cat si de alte institutii cu atributii in domeniu (Ministerul Culturii si Institutul Cultural Roman). Relatia de parteneriat in domeniul culturii intre Romania si Republica Populara Chineza sustine realizarea de schimburi culturale si stimuleaza dialogul intercultural intre valorile si traditiile romanesti si una dintre cele mai vechi culturi si civilizatii din lume, cea chineza. Mentionam ca participarea Republicii Populare Chineze la Targul de Carte Gaudeamus este rezultatul unor demersuri initiate si sustinute de Ministerul Culturii, Institutul Cultural Roman si Societatea Romana de Radiodifuziune.@

Ce spun editorii romani

Editurile din Romania, dornice sa isi promoveze volumele la Gaudeamus, targ in organizarea caruia nu sunt implicate deloc, saluta oficial prezenta extinsa a Chinei la acest targ. Dar unii reprezentanti ai lor, contactati de HotNews.ro, insista asupra dificultatilor organizatorice, fac trimitere catre simbolismul acestei invitatii in contextul actual si, dupa caz, insista asupra titlurilor cu tematica legata de China, "care nu corespund pozitiei oficiale a Beijingului", pe care le prezinta in cadrul acestei editii a targului.

Intre altele, reprezentantii editurilor romanesti contactati de HotNews.ro au declarat:

Lidia Bodea, director general Editura Humanitas:

  • "Exista, desigur, o miza simbolica a acestei invitatii, dar nu m-as grabi sa caut semnificatii prea complicate pentru prezenta Chinei ca tara invitat de onoare la Gaudeamus. Vorbim despre o invitatie care, inainte de orice, trebuie privita in oglinda - in urma cu cateva luni, Romania a fost unul dintre invitatii de onoare ai editiei Targului de Carte de la Beijing (si cu acel prilej a fost lansata la Beijing chiar traducerea in chineza a cartii presedintelui Iohannis, Pas cu pas; la Bucuresti, vad trecuta in programul Chinei - "Promovarea seriei operelor Presedintelui Xi Jinping")."
  • "Glumind usor, as spune ca mai curand anul trecut portofoliul Humanitas a intersectat si China, prin bestsellerul Sabinei Fati, Singura pe Drumul Matasii. Si, cum anul acesta Sabina Fati va lansa un o noua carte despre o alta zona fierbinte a lumii - Ocolul Marii Negre in 90 de zile. Sapte tari, opt granite si o lovitura de stat in prime-time - , ma intreb care dintre tarile strabatute de ea ar putea fi invitatul de onoare al urmatoarei editii. Federatia Rusa a fost in 2014, parca; poate Turcia sau autoproclamata Abhazie?"

Nota: sublinierile apartin HotNews.ro

Humanitas Fiction va lansa, in cadrul targului, un nou volum al lui Mo Yan, detinator al Premiului Nobel pentru literatura ("Femeia cu buchetul de flori si alte povestiri"), precum si romanul "In viata" al autorului Yu Hua.

Silviu Lupescu, director general Polirom:

  • "Stabilirea tarii invitate la Gaudeamus este optiunea organizatorilor, iar China a fost oaspete de onoare al mai tuturor targurilor internationale de carte importante. Alegerea mi se pare de domeniul firescului, as spune chiar provocatoare, tinand cont de faptul ca pavilionul central al Romexpo este departe de a oferi conditiile cele mai prielnice -  ca spatiu si functionalitate - pentru o expunere consistenta a unei productii editoriale imense cum este cea chineza."
  •  "Polirom a avut intotdeauna in programul editorial carti dedicate culturii si civilizatiei chineze, incat la editia din acest an vom avea in stand un spatiu special dedicat unde vor fi expuse carti de istorie, literatura, religie, basme chinezesti sau chiar manuale de invatat limba chineza, volume selectate astfel incat sa se incadreze in tematica impusa de colectiile editurii. Precizarea pe care as face-o este ca unele dintre acestea s-ar putea sa nu corespunda intotdeauna pozitiei "oficiale" a Beijingului, de pilda cele despre Tibet sau despre evenimentele din Piata Tienanmen  -  deoarece, o stim din propria experienta din trecut, de mult ori cultura scrisa se confunda cu propaganda. Au fost si sunt autori de origine chineza aflati azi in diaspora si care vad realitatile din China contemporana in mod diferit. Sunt autori de diverse alte nationalitati care au carti importante despre istoria, economia  sau religiile din China ori jurnalisti care au scris reportaje ample despre aspecte cotidiene pe care altii ar dori "sa le ascunda sub pres". Consider ca asemenea carti nu ar trebui in niciun caz sa ramana inaccesibile cititorilor romani."

Nota: sublinierile apartin HotNews.ro

Printre titlurile Polirom la Gaudeamus se numara: "O istorie a Tibetului" (Sam van Schaik), "Intoarcerea in Tibet" (Heinrich Harrer), "Republica Populara a Amneziei. Tiananmen 1989" (Louisa Lim), "Oamenii-sobolani. In subteranele interzise ale Chinei" (Patrick Saint-Paul). Lista completa - aici

Ana Nicolau, general manager Nemira:

  • "Noi am primit cu entuziasm vestea participarii Chinei ca tara invitata la Gaudeamus. Ca editor, cred ca literatura poate sa fie un pod, o deschidere si o legatura intre doua lumi. Iar cultura si literatura chineze, cu o istorie atat de bogata, raman in mare parte inca necunoscute publicului larg din cauza distantei ce ne desparte, dar si a barierei de limba. Cred ca gestul organizatorilor este, in fond, o provocare lansata cititorilor si vizitatorilor targului de a descoperi scriitori din afara spatiului european sau american, o initiativa care sper ca nu va ramane un eveniment singular in istoria targului."
  • "Timpul foarte scurt de la confirmarea Chinei ca tara invitata la Gaudeamus nu ne-a permis sa publicam ceva pentru aceasta editie a targului. Dar a fost un bun prilej sa deschidem dialogul cu cativa editori chinezi si avem un proiect impreuna cu ei pe care vrem sa il lansam in 2017."