Tabloul "Girl on the Bridge", pictat de artistul norvegian Edvard Munch, s-a vandut cu suma de 54,5 milioane de dolari, luni, la casa Sotheby's din New York, anunta bbc.com, citat de News.ro.

"Girls on the Bridge", de Edvard MunchFoto: edvardmunch.org

Aceasta vanzare este a doua in topul celor mai bine vandute lucrari ale lui Munch, a confirmat casa de licitatie.

Cea mai faimoasa lucrare a lui Edvard Munch, "Tipatul/ The Scream", a fost cea mai scumpa lucrare de arta vanduta la licitatie cu pretul de 119 de milioane de dolari, in 2012.

"Girls on the Bridge", care a fost adjudecat luni la New York, a fost pictat in 1902. Tabloul infatiseaza femei in rochii colorate, intr-un peisaj ceva mai intunecat. Sotheby's a estimat ca tabloul se va vinde cu peste 50 de milioane de dolari.

"Girls on the Bridge" a depasit recordul de fiecare data cand a fost scos la licitatie. A pornit de la 7,7 milioane de dolari in 1997, si s-a vandut cu 30,8 milioane de dolari in 2008.

Edvard Munch s-a nascut la 12 decembrie 1863, la Lᅢten, in Norvegia si a murit pe 23 ianuarie 1944, la Ekely, Oslo.

A fost unul dintre pionierii artei moderne, considerat precursor al expresionismului, mai cu seama un reprezentant al traditiei artistice europene decat a celei norvegiene. A fost prin natura sa un solitar, dar, paradoxal, l-au interesat foarte mult relatiile interumane, care vor reprezenta esenta creatiei sale.

Cu "Tipatul" Edvard Munch patrunde in lumea fricii si a singuratatii. In prim plan tipa un om, al carui trup contorsionat convulsiv si gestul mainilor care cuprind capul tradeaza o spaima nemasurata.

Cel mai cunoscut tablou al lui Munch se afla in Galeria Nationala din Oslo, de unde a fost furat. Mai exista alte 50 de versiuni diferite ale "Tipatului". Originalul furat a fost gasit in 2006.

A patra versiune a tabloului este pictura care a fost licitata la cel mai ridicat pret din lume, fiind adjudecata la 119 milioane de dolari in cadrul unei licitatii organizate la 2 mai 2012.