Guvernul a stabilit miercuri, printr-o Hotarare, reinfiintarea Teatrului National de Opereta si Musical "Ion Dacian" din Bucuresti, precum si unele masuri privind reorganizarea Operei Nationale Bucuresti (ONB), fiind asigurata indeplinirea atributiilor specifice domeniilor opereta si musical, pe de o parte, si opera si balet, pe de alta parte.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, principalul avantaj al functionarii separate a celor doua institutii este dat de posibilitatea gestionarii oportune si eficiente a activitatii artistice si a resurselor implicate. Un alt aspect pozitiv il reprezinta posibilitatea abordarii unor viziuni manageriale specifice fiecarui domeniu. De asemenea, separarea manageriala a domeniului operei si baletului, pe de o parte, de cel al operetei si al musicalului, de cealalta parte, va aduce o serie de avantaje din punct de vedere economic. Comasarea acestor activitati a generat, pe langa disfunctionalitati in organizarea spectacolelor si cresteri ale cheltuielilor legate de aparatul administrativ- organizatoric. Din punct de vedere artistic, un alt beneficiu este legat de dezvoltarea resursei umane artistice, care, prin aceasta separare institutionala, va avea ocazia sa isi dezvolte repertoriul si sa isi diversifice activitatea, fiind astfel garantata excelenta si performanta artistica.

Astfel, actul normativ prevede reorganizarea, prin divizare partiala, a Operei Nationale Bucuresti, institutie publica subordonata Ministerului Culturii, in scopul separarii activitatilor culturale de opereta si musical, de restul activitatilor de opera, balet si muzica contemporana, precum si in scopul transferului corespunzator al patrimoniului aferent activitatilor ce se divizeaza.

Teatrul National de Opereta si Musical "Ion Dacian" se infiinteaza si functioneaza ca institutie publica distincta, cu personalitate juridica, subordonata Ministerului Culturii, care isi desfasoara activitatea in conformitate cu legislatia romana in vigoare.

In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, se aproba prin ordin al Ministrului Culturii numarul de posturi, Regulamentul de organizare si functionare si structura organizatorica pentru Opera, respectiv pentru Opereta.

De asemenea, pana la organizarea concursului pentru ocuparea functiei de manager al Teatrului de Opereta, Ministrul Culturii va desemna prin ordin o conducere interimara, potrivit prevederilor OUG nr.189/2008 privind managementul institutiilor publice de cultura, aprobata cu modificari si completari prin legea nr. 269/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

In urma reorganizarii Operei Nationale, prin HG nr. 741 din 25 septembrie 2013 pentru modificarea si completarea HG nr. 1.089/2006 privind stabilirea unor masuri pentru reorganizarea si functionarea Operei Nationale din Bucuresti, prin care Opera Nationala din Bucuresti si Teatrul National de Opereta ¬Ion Dacian¬ au fuzionat prin absorbtia Teatrului National de Opereta, care a fost desfiintat, s-a constatat ca noua formula organizatorica nu a dus la cresterea eficientei activitatii si nici la reducerea cheltuielilor de functionare. Totodata, s-a remarcat si o diminuare semnificativa a repertoriului de stagiune a spectacolelor de opereta, dar si a celor de opera si de balet fata de stagiunile anterioare reorganizarii.