Alături de profesie și de relațiile sociale, întemeierea unei familii reprezintă, pentru Adler, una dintre cele trei mari sarcini ale unei vieți împlinite. Antologia de față reunește concepțiile adleriene asupra dinamicii sexualității, iubirii și mariajului, idei aflate în vădit contrast cu viziunea lui Freud.

Cooperarea intre sexe. Despre femei, iubire si casatorieFoto: Hotnews

Căci, dacă pentru ultimul, personalitatea este determinată în esență de pulsiuni, în cazul lui Adler, adaptarea la lumea socială stă în centrul personalității în întregul ei. Pe lângă descifrarea "protestului viril", temă crucială pentru înțelegerea feminismului, cartea face ample referiri la mecanismele specifice vieții de cuplu și la modul în care legăturile conjugale pot fi perturbate de educația sexuală inadecvată, de lupta pentru putere sau de atitudinile discordante față de sexualitate și familie. Scriitura clară și multiplele ilustrări de caz recomandă această antologie nu doar studenților și psihologilor practicieni, ci și publicului larg.

"Adler a înțeles că oamenii sunt mai întâi de toate ființe sociale și, de aceea, a susținut că problemele și conflictele din cuplu nu reflectă patologii personale, ci reprezintă mai degrabă dificultăți la nivelul cooperării dintre parteneri. Adlerienii cred că abilitățile de care e nevoie pentru o relație sănătoasă pot fi învățate. Nimeni nu are în gene talentul bunei relaționări."

Jon Carlson, coautorul cărțiiMumia de la masa din sufragerie

"Erotismul nu este niciodată doar o pulsiune sexuală animalică. Este mai degrabă o parte înalt specializată a sentimentului social uman ce reflectă întreaga personalitate şi, astfel, şi nivelul conectării la viaţa socială şi pregătirea pentru o viaţă în doi."

Alfred Adler

Alfred Adler (1870–1937), medic şi psihoterapeut austriac, este fondatorul şcolii de psihologie individuală. Autor extrem de influent, Adler a publicat peste 300 de cărţi şi articole. În limba română au mai apărut la Editura Trei: Înţelegerea vieţii și Practica și teoria psihologiei individuale.

Cuprins

PARTEA I. Scrieri sociologice şi teoretice

1. Mitul inferiorităţii femeilor

Diviziunea muncii şi dimorfismul sexual

Situaţia culturală

Efecte asupra copiilor

Efecte asupra femeilor

Un caz

Remedii

Concluzie

Anexă: problema avortului

2. Protestul viril şi o critică adusă lui Freud

Protestul viril

Apercepţia antitetică şi dogmatizarea

O critică la teoria libidoului a lui Freud

Sexualitatea în cadrul nevrozei

Un caz centrat pe sexualitatea ca mijloc în lupta personală

Critica refulării

Un caz de sexualitate — continuare

PARTEA a II a. Sexualitatea şi individul

3. Sexualitatea

Dezvoltarea funcţiei sexuale

Atitudinea femeii faţă de sexualitate

Atitudinea psihosexuală a bărbatului

Educaţia sexuală şi pubertatea

4. Dragostea și căsătoria

Dragostea ca sarcină (îndatorire) a vieţii

Tulburări ale relaţiilor de dragoste

Condiţia specială a artistului

Întâmpinarea dificultăţilor

Înţelegerea îndatoririi de a ne căsători

Educaţia şi formarea

Pregătirea adecvată şi inadecvată

Curtarea şi atracţia sexuală

Cazul monogamiei

Bibliografie