Festivalul si Concursul National al Liedului Romanesc are loc pentru prima data la Bucuresti, la ArCuB Gabroveni din Strada Lipscani. Evenimentul marcheaza 25 de ani de cand marea soprana Mariana Nicolesco a aparut intaia oara pe o scena din tara natala, la Ateneul Roman, devenind tot atunci primul Cetatean de Onoare al Capitalei.

Mariana NicolescoFoto: Arhiva personala

Aceste manifestari, pe care le-a intemeiat in anul 2003 la Brasov, au readus in constiinta nationala bijuterii create de compozitorii romani pe fondul comorii pe care o reprezinta cantecul nostru de dor.

O apoteoza a acestui demers exceptional a reprezentat-o in Anul International George Enescu, proclamat de UNESCO in 2005, inregistrarea pe CD si DVD a integralei liedurilor marelui compozitor, si turneul triumfal cu aceste capodopere al tinerilor artisti in Europa, Japonia si Statele Unite.

Sute de tineri au participat de-a lungul anilor la manifestarile dedicate liedului, fundamentale pentru devenirea lor, caci liedul inseamna o subtilitate si o rigoare stilistica decisive si pentru interpretul muzicii de opera.

La editia din acest an s-au inscris 55 de concurenti, care se vor prezenta in fata Juriului prezidat de Mariana Nicolesco si din care fac parte compozitoarea Carmen Petra-Basacopol, muzicologul acad. Octavian Lazar Cosma, compozitorii Dan Dediu si Adrian Pop.

In linia traditiei statornicite, concomitent cu Festivalul si Concursul are loc Simpozionul National avand ca tema Omagiu lui George Enescu la 135 de ani de la nastere, celor mentionati alaturandu-li-se si muzicologul Mihai Cosma. Simpozionul din acest an se inscrie in seria dedicata creatiei romanesti in traditia europeana, raportului acesteia cu liedul german, francez, italian, maghiar si rusesc.

Deschiderea festiva are loc joi 3 noiembrie orele 18, si va fi urmata de un Recital de lieduri enesciene interpretate de soprana Irina Baiant, mezzosopranele Oana Andra si Florentina Soare si de baritonul Alexandru Constantin, acompaniati la pian de Alexandru Petrovici. Concursul propriu-zis se desfasoara pe 4 si 5 noiembrie, Simpozionul National duminica 6 noiembrie de la orele 12, iar la orele 18 vom aplauda Festivitatea de Premiere si Gala Laureatilor editiei 2016.

"Este o mare bucurie pentru mine sa-i prezint pe tinerii artisti pe care i-am apropiat de arta rafinata a liedului", declara Mariana Nicolesco. "Ei vor oferi bucurestenilor adevarate diamante ale creatiei noastre muzicale. Multumirile mele si ale lor se indreapta spre Primarul General al Municipiului Bucuresti, doamna Gabriela Firea, Primaria Municipiului Bucuresti, ARCUB si Proedus. Asta, fara a uita Televiziunea Romana si Radio Romania, ca intotdeauna alaturi de noi, si Se-Ges, partener al Fundatiei Internationale Ateneul Roman. Iar eu raman fidela crezului meu ca nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decat cantul."