Este cel mai faimos act de auto-mutilare din istoria artei, dar motivul concret pentru care Vincent van Gogh si-a taiat urechea a ramas necunoscut pentru mai mult de un secol. Potrivit unui nou studiu asupra timpului petrecut de acesta in Provence, procedura a fost una oribila, inspirata din vestea conform careia fratele si confidentul sau cel mai loial, Theo, era pe cale sa se casatoreasca, dupa o poveste de dragoste cu nabadai, informeaza The Guardian.

Vincent van GoghFoto: Wikipedia

Studiul ridica semne de intrebare asupra unei teorii populare potrivit careia Van Gogh si-a taiat o ureche cu o lama de barbierit dupa o cearta violenta cu Paul Gauguin.

Faptul ca Van Gogh a fost tulburat de vestea casatoriei este deja unul cunoscut- acesta considera ca o casatorie ar fi putut ameninta relatia frateasca si, de asemenea, l-ar fi pus pe Theo in situatia de a intretine o sotie si o potentiala familie, nemaiputand, astfel, sa-si sprijine financiar fratele care avea probleme cu banii si care inca nu reusise sa vanda niciunul dintre tablourile create de el. Pana recent, s-a crezut ca pictorul a aflat vestea numai dupa incident.

Scriitorul Martin Bailey a descoperit ca Van Gogh stia despre vestea casatoriei fratelui sau dintr-o scrisoare primita de la Theo, care i-a fost inmanata intr-o zi de duminica, pe 23 decembrie 1888.

Mai tarziu in acea noapte, a avut loc, intr-adevar, o cearta, dupa ce cei doi artisti au petrecut impreuna o zi de munca in ploaie, iar Gauguin a parasit casa, amenintand ca se intoarce la Paris. Insa disperarea lui Van Gogh nu a avut nimic de-a face cu acel incident, spune Bailey, ci cu vestea casatoriei fratelui sau.

Scrisoarea continea, intre paginile ei, o bancnota de 100 de franci. Totodata, in text era inclusa si precizarea ca, in urma cu doua saptamani, Theo se intalnise cu Jo Bonger, o fosta iubita care ii refuzase cererea in casatorie, in trecut, dar ca la o saptamana dupa acea intalnire, fata a acceptat sa ii fie sotie.

Martin Bailey a stabilit faptul ca Theo ii expediase si mamei sale o scrisoare, prin care ii cerea permisiunea de a o lua de sotie pe Jo si ca aceasta il contactase, la randul sau, pe fratele ei mai mare. Bailey este convins ca Theo i-a scris si fratelui sau in acelasi timp si ca vestea despre casatorie se regasea in scrisoarea expediata la Casa Galbena din Arles, pe 23 decembrie.

Taietura pe care Van Gogh si-a facut-o cu lama l-a facut sa sangereze cu abundenta. Acesta si-a impachetat urechea taiata intr-o coala de hartie si, odata ajuns la un bordel pe care obisnuia sa-l frecventeze, i-a inmanat-o unei tinere. Bernadette Murphy sugereaza in cartea sa ca tanara respectiva nu era, insa, o prostituata, ci fiica unui fermier, care incerca sa-si castige existenta. Murphy a descoperit si un desen, care sugera, de asemenea, ca Van Gogh si-a taiat urechea cu totul si nu doar lobul. Ambele scenarii sustin ca fiica fermierului a desfacut pachetul si a lesinat, dupa care Van Gogh a fugit din bordel, culminand cu chemarea politiei.

Paul Gauguin s-a intors la Casa Galbena in Ajunul Craciunului, gasind casa inconjurata de politisti si pe Van Gogh intr-un pat plin cu sange. Theo, care visa la primul Craciun alaturi de aleasa lui, si-a petrecut prima zi de Craciun vizitandu-si fratele spitalizat. Dupa ce a fost eliberat pe 7 ianuarie, Van Gogh i-a scris fratelui sau ca " in curand, zile mai bune vor veni si voi incepe livezile, care vor fi din nou in floare."

Picturile, realizate in aceasta perioada critica, sunt unele dintre cele mai cunoscute din lume.