Clasic V.I.P cu "Flautul Fermecat" pe 2 noiembrie la Sala Radio

de D.S.     HotNews.ro
Luni, 31 octombrie 2016, 12:36 Actualitate | Cultură


Ion Bogdan Stefanescu (flaut) si Horia Mihail (pian)- Foto Virgil Oprina
Foto: Radio Romania
Dacă Beethoven, Carl Philipp Emanuel Bach, Haydn, François Devienne sau Mozart ar fi trăit în zilele noastre, ar fi fost primiți oare pe covorul roșu? Mulțimile de fani i-ar fi aclamat? Nu putem ști, dar ceea ce este sigur acum, este faptul că posteritatea le-a asigurat un binemeritat renume și că muzica lor va fi întotdeauna în top-ul preferințelor melomanilor.

De aceea Clasic V.I.P este titlul recitalurilor ce vor avea loc anul acesta în cadrul Turneului „Flautul Fermecat“, un proiect Radio România, cu flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi pianistul Horia Mihail. Miercuri, 2 noiembrie, va fi momentul culminant al turneului: prima întâlnire din cadrul acestei ediții cu publicul bucureștean, recitalul de gală al turneului. Ion Bogdan Ștefănescu va reveni apoi, pe 9 noiembrie, pentru a interpreta Concertul pentru flaut, harpă şi orchestră de Mozart împreună cu Mariana Bîldea la harpă și cu Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Gabriel Bebeşelea

Întrebat care este firul comun care leagă lucrările alese, Ion Bogdan Ştefănescu răspunde:
„Desigur, tocmai stilul clasic care defineşte întreaga muzică pe care o vom prezenta. Nici ordinea lucrărilor din program nu este întâmplătoare. Deschidem cu „Hamburger” Sonata, apoi continuăm cu un opus din tinereţe al lui Beethoven (flaut, vioară, viola), opus la care a revenit şi la vârsta maturităţii, dovadă că această excepţională lucrare l-a obsedat, creând varianta pentru flaut şi pian. După pauză, veţi asculta o sonată de Haydn, desprinsă dintr-un ciclu de Opt sonate pentru flaut şi pian, o alta de Devienne, plină de vervă şi de melodii accesibile şi în final, un adevărat şlagăr al tuturor vremurilor: ”Mica serenadă” de Wolfgang Amadeus Mozart.’’

Evenimentul de la București va fi unul special și emoționant, căci Radio România şi Editura Casa Radio organizează în pauza recitalului, în foaierul Sălii Radio, lansarea audiobook-ului Visători la steaua singurătăţii. Un eseu poetic realizat de regretatul actor Eusebiu Ştefănescu, după versurile lui Mihai Eminescu şi Nichita Stănescu, alături de fiul său, Ion Bogdan Ştefănescu, care a compus şi a interpretat muzica originală. Este singura înregistrare realizată de cei doi la Radio România, apărută în colecţia Fonoteca de Aur, în Seria „Spectacolul poeziei”.

“Ascultându-l mai întâi şi apoi văzându-l pe Eusebiu Ştefănescu recitând versuri, am fost impresionat tocmai de modul cu totul special al rostirii sale, ceremonioase, înalte şi, în acelaşi timp, apropiate şi necontrafăcute. Simţeam că versurile astfel purtate, cu distincţie şi discreţie, cu o admirabilă modestie a adecvării la text, au fost trecute prin intimitatea sufletească şi prin filtrele inteligenţei sale interpretative. Eusebiu Ştefănescu a fost un recitator desăvârşit, un intercesor devotat al poeţilor români moderni şi contemporani în faţa publicului din România. El îşi făcea selecţia lui, punea accentele lui, adăuga nuanţele lui. În dicţiunea sa, orice poem îşi trăia o nouă viaţă. Este ceea ce se întâmplă şi cu textele din programul acestei extraordinare recitări’’, scrie criticul Mircea Martin, cel care semnează cuvântul introductiv al audiobook-ului și care îl va prezenta în cadrul lansării.

Această înregistrare a fost realizată în ultimele săptamâni de viață ale lui Eusebiu Ştefănescu, pe care fiul său le-a imortalizat în versuri, dar și într-un jurnal în care descrie și experiența înregistrării de la radio. Ambele se regăsesc în volumul Un vers care lasă moartea cu gura căscată, apărut le Editura Tracus Arte, care va fi prezentat în aceeași seară.

Elevii şi studenţii de la toate specializările vor avea acces gratuit la recital și lansare, în baza carnetului și în limita locurilor disponibile.

ITINERAR TURNEU FLAUTUL FERMECAT:


RECITALURI
Ion Bogdan Ştefănescu – flaut
Horia Mihail – pian
Lucrări de C. Ph. E. Bach, Beethoven, Haydn, F. Devienne, Mozart
1 noiembrie, ora 18 – Caracal, Teatrul Naţional
2 noiembrie, ora 19 – Bucureşti, Sala Radio
3 noiembrie, ora 18 – Pucioasa, Centrul Cultural
4 noiembrie, ora 19 – Braşov, Sala Patria

CONCERTE CU ORCHESTRA
Ion Bogdan Ştefănescu – flaut
Mariana Bîldea – harpă
Mozart - Concertul pentru flaut, harpă şi orchestră
 9 noiembrie, ora 19 – Bucureşti,  Sala Radio
10 noiembrie, ora 19 – Piteşti, Centrul multifuncţional
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

832 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by