Sâmbătă 29 octombrie 2016, de la ora 18:00 cu ocazia aniversării a 700 de ani ai orașului Cluj, cvartetul ,,Brassai” va prezenta un concert extraordinar cu titlul ,,Bartók și clujenii”.

Opera Maghiara ClujFoto: Poster

Cu cât activitățile de impresar și de critic muzical ale ultimului erudit transilvan, Sámuel Brassai, se dovedesc a fi mai puțin cunoscute, cu atât mai mult stârnesc admirația posterității. În semn de omagiu adus spiritului acestei personalități marcante a Clujului cultural din secolul al XIX-lea, s-a născut ideea ca acest cvartet să-i poartă numele. Membrii formației, muzicieni de cameră desăvârșiți, sunt totodată reprezentanți de seamă ai școlii ardelenești de cordari, școală care a produs nume de răsunet precum István Ruha, András Ágoston sau János Selmeczi.

Spiritul lui Brassai ne cuprinde cu o proximitate aproape palpabilă, deoarece violoncelistul cvartetului, Előd Kostyák, a primit în folosință violoncelul aflat odinioară, se crede, în proprietatea lui Brassai, instrument construit la Buda în anul 1835 de maestrul lutier Christian Neubauer.

Prin programul intitulat „Bartók și clujenii”, cvartetul Brassai vă oferă două lucrări îndrăgite din repertoriul cvartetistic. Prima lucrare, cvartetul nr. II de Béla Bartók, se numără printre puținele opusuri din creația acestui geniu, care au un final pesimist. Dedicăm acest opus memoriei victimelor ultimelor valuri de crime împotriva umanității.

Ödön Farkas (1851–1912) a devenit clujean, mutându-se aici în anul 1879, preluând conducerea Conservatorului de Muzică. În stagiunea 1882–83 a și dirijat spectacole la Teatrul clujean. Compozitor popular la vremea respectivă, se dedică operelor cu tematică maghiară. Compune și muzică de cameră. Cvartetul I, în do minor este un omagiu adus atât predecesorilor cât și contemporanilor, cum ar fi: Beethoven, Brahms, Dvorák și Grieg.

Membrii cvartetului:

Sándor Barabás, András Balogh – vioară

András Botár – violă

Előd Kostyák – violoncel